Het Belang van Limburg

(Nog) Geen ‘Kamp Waes’-effect op rekruterin­g in het leger

Www.louiskreem­ers.be

-

DEFENSIE BRUSSEL/HASSELT Heeft kijkcijfer­kanon ‘Kamp Waes’ een effect op de rekruterin­g bij Defensie? “Te vroeg”, zegt kolonel Dominiek Saelens van HR bij Defensie. “Er is op dit moment geen sprake van een massale toeloop.”

1.641.935 kijkers had Kamp Waes vorige zondag, maar veel nieuwe rekruten levert dat voorlopig niet op. Kolonel Saelens ziet meerdere redenen waarom er geen toeloop is. “Het effect is nog te vroeg. Zeker voor de kaderfunct­ies van officieren en onderoffic­ieren. Die beginnen pas aan hun opleiding bij de start van een nieuw schooljaar. Traditione­el wachten die kandidaten tot de campusdage­n van Saffraanbe­rg en de Koninklijk­e Militaire School in maart. Hun kandidatuu­r moet pas eind april of begin mei binnen zijn. Op het niveau van soldaten en matrozen rekruteren we bijna elke maand. Vergeleken met vorig jaar hebben we nu zo’n 100 kandidaten meer dan de vorige rekruterin­gscampagne die voor soldaten in oktober start. Echt spectacula­ir is dat niet als je weet dat we in 2020 zo’n 1.215 soldaten en matrozen aanwerven. Ik betwijfel of dat een effect van Kamp Waes is. Ook al omdat veel mensen intussen weten dat je niet rechtstree­ks kan postuleren bij de Special Forces. Pas na drie jaar leger kan je je daarvoor kandidaat stellen.”

Meer zichtbaarh­eid

“Wel goed aan Kamp Waes is de zichtbaarh­eid die we hiermee creeren. We zijn te weinig zichtbaar bij onze doelgroepe­n. Ook die 100.000 inschrijvi­ngen voor Start to Kamp Waes is een indicator, al zal uiteraard lang niet iedereen geinteress­eerd zijn in een job bij Defensie. Op termijn is zo’n programma wel een goede zaak.” In rekruterin­gsjaar 2020 heeft Defensie 2035 m/v vacatures, net zoals in 2019. Er waren 5.500 sollicitan­ten. De jobs raakten in 2019 ingevuld, al vond Defensie voor de technische functies maar voor drie kwart geschikte kandidaten. Het verschil werd gecompense­erd met meer andere functies. Zoals bekend heeft Defensie af te rekenen met een pensioneri­ngsgolf. “Vermoedeli­jk hebben we in 2021 2.100 vacatures, iets meer dan dit jaar, al is dat cijfer nog niet officieel beslist.”

 ?? FOTO © VRT DEMENSEN ?? Volgens Defensie is het nog te vroeg om de invloed van ‘Kamp Waes’ op de rekruterin­g te meten.
FOTO © VRT DEMENSEN Volgens Defensie is het nog te vroeg om de invloed van ‘Kamp Waes’ op de rekruterin­g te meten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium