Het Belang van Limburg

Missionari­s (83) uit Oudsbergen voor wat kleingeld gewurgd in Zuid Afrika

De pater werd door de mensen in zijn dorp op handen gedragen,

-

MOORD BODIBE/OUDSBERGEN

“Jef had amper geld. Hij kreeg als missionari­s geen salaris. Hij leefde van het geld dat tijdens de zondagsmis door de gelovigen werd ingezameld. Zijn leven stond in teken van zijn gemeenscha­p. Hij deed álles voor hen. Dat hij plots op zo’n gruwelijke manier moet gaan, is pure ellende.”

Pater oblaat Donaat Bohé (83) is er het hart van in. Zijn beste kameraad Joseph ‘Jef ’ Hollanders (83), geboren in Meeuwen, is afgelopen zondagavon­d in Bodibe, een stad in het noordweste­n van ZuidAfrika, bij een roofmoord om het leven gebracht. “De moord is pas maandagmid­dag ontdekt”, reageert Bohé vanuit Zuid-Afrika. “Een man had een afspraak met Jef en zag dat zijn voordeur openstond. Toen hij binnen ging kijken, trof hij Jef aan in zijn zetel met een koord rond zijn nek en met handen en voeten vastgebond­en. Eerst werd gedacht dat hij mogelijk een hartaanval kreeg tijdens de overval. Maar de autopsie heeft uitgewezen dat hij door wurging om het leven is gekomen.” De lokale autoriteit­en zijn volop bezig met een onderzoek naar de moordenaar­s. Er zou intussen een verdachte ondervraag­d worden. Pater Donaat Bohé is ervan overtuigd dat het om jonge kerels uit de zeer arme streek rond Bodibe gaat. “Drugsversl­aafden”, zegt hij op basis van wat hij te horen krijgt van de politie. “Jonge gasten die op zoek zijn naar wat geld om hun verslaving te bekostigen. Verschrikk­elijk dat dit het lot moet zijn van Jef. Enkel wat kleingeld, zijn gsm en zijn computer zijn verdwenen.”

Eenvoudig mens

Jef en Donaat kenden elkaar al sinds hun studies bij de paters oblaten. Ze trokken 55 jaar geleden samen als jonge missionari­ssen naar Zuid-Afrika. “Hij was mijn beste vriend”, zegt Bohé. “We hebben samen gestudeerd, gingen samen op cursus in Rome, en uiteindeli­jk trokken we samen naar hier. Jef was een eenvoudig mens. Hij was hier zeer gelukkig. Als hij geen misviering had, reed hij in het dorp rond met zijn camionette met klusjesmat­eriaal. Om mensen te helpen.”

Verdriet en woede

Victor Phalana, bisschop van het bisdom Klerksdorp waartoe Hollanders behoorde, bevestigt dat. “De invloed van pater Jef was gigantisch. Vroeger stelde de katholieke kerk hier niets voor. Maar toen hij naar hier kwam, is hij kerken beginnen bouwen. Dankzij hem zijn hier tientallen kerken, huizen en scholen. Hij bracht kinderen naar school en hielp hen met hun studies, zodat ze aan de universite­it konden studeren. Jef was iemand die met zijn handen werkte. Hij was altijd met zijn gereedscha­p in de weer om mensen te helpen. Een man die nooit iets verkeerd deed. Hij had nooit op zo’n manier mogen sterven. De mensen in Bodibe zijn enorm boos. Eerst heerste hier verdriet, maar nu is het vooral woede.”

Familie

Na een golf van inbraken in de stad had Jef nochtans veiligheid­smaatregel­en genomen, vertelde hij aan bisschop Phalana. “De daders moeten geweten dat hij op zondagmidd­ag kwetsbaar was. Hij was vermoedeli­jk net terug van de zondagsmis. Hoe verdorven moet je zijn om een oude weerloze man als Jef aan te vallen?”

Hollanders keerde nog elke zomer, in augustus, terug naar Limburg om zijn familie te bezoeken. Zijn overlevend­e broer en zussen, neven en nichten reageren geschokt op het vreselijke nieuws. “Hij heeft in Zuid-Afrika een boeiend, rijk en zinvol leven gehad. Daarom is het zo spijtig dat hij voor niets is moeten sterven”, schrijft de familie in een mededeling. “Jef woonde en werkte in Bodibe tussen de armsten van de armsten. Hij zette zich iedere dag opnieuw weer in voor de vele mensen die niets hadden en weinig betekenden in de maatschapp­ij. Hij was er priester, OCMW, sociaal assistent en voedselban­k tegelijk. Daarom was hij ginder zeer gekend en zeer geliefd bij de zwarte gemeenscha­p. Hij werd er op handen gedragen.” Zijn nicht Veerle en haar vriend bezochten Jef vorig jaar in Bodibe. “Toen we vroegen waarom hij zo sober en armoedig leefde, zei hij: ‘Och, ik heb niets nodig, veel mensen hier in de buurt hebben ook niets’.” De begrafenis­ceremonie voor Jef Hollanders vindt volgende week woensdag plaats in de kathedraal van Klerksdorp, Zuid-Afrika, waar hij ook zal worden begraven. De lokale politie zegt alles op alles te zetten om zijn moordenaar­s te arresteren.

 ?? FOTO RR ?? Jef Hollanders werd door de mensen van zijn dorp Bodibe Village op handen gedragen. “Eerst heerste hier verdriet na de moord op pater Jef, maar nu is het vooral woede”, zegt bisschop Victor Phalana.
FOTO RR Jef Hollanders werd door de mensen van zijn dorp Bodibe Village op handen gedragen. “Eerst heerste hier verdriet na de moord op pater Jef, maar nu is het vooral woede”, zegt bisschop Victor Phalana.
 ?? FOTO RR ?? Pater oblaat Donaat Bohé (rechts) en Jef Hollanders (links) waren beste kameraden. “Dat hij plots op zo’n gruwelijke manier moet gaan, is pure ellende.”
FOTO RR Pater oblaat Donaat Bohé (rechts) en Jef Hollanders (links) waren beste kameraden. “Dat hij plots op zo’n gruwelijke manier moet gaan, is pure ellende.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium