Het Belang van Limburg

De stad Hasselt moet blijven investeren in sociale woningen

- WOONBELEID Bieke Jansen, Hart boven Hard Hasselt

Het stadsbestu­ur van Hasselt heeft Hart boven Hard laten weten dat het, ondanks zeer lange wachtlijst­en, geen extra inspanning­en wil doen om te investeren in nieuwe sociale woningen.

Het stadsbestu­ur wil vooral in zee gaan met het SVK-Midden-Limburg (Sociaal Verhuur Kantoor met werkingsge­bied Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek).

Het stadsbestu­ur wil de Hasselaar laten geloven dat huren via SVK zowat hetzelfde is als huren via een sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij (SHM). Maar de sociale meerwaarde van een echte sociale woning ligt in het berekenen van de huurprijs op het inkomen. Het SVK huurt zelf woningen op de privémarkt, waarbij de eigenaars zich verbinden om onder de marktprijs te verhuren. Hoeveel onder de marktprijs hangt af van afspraken tussen het SVK en de verhuurder. De meeste huurders bij SVK doen dit dus in afwachting van de toewijzing van een sociale woning die echt berekend is op hun beperkt inkomen. De voorwaarde­n om op de wachtlijst van SVK te komen zijn gelijkaard­ig als die voor de wachtlijst­en van de SHM. Maar de huurprijsb­epaling verloopt dus heel anders. Om de prijs te drukken, kunnen huurders een huursubsid­ie aanvragen, maar dan mag de woning wel niet teveel strafpunte­n hebben.

Is werken met een SVK kantoor verkeerd? Natuurlijk niet. SVK is een manier om via de privémarkt ook socialere huurprijze­n te bekomen. Maar het moet een én-énverhaal zijn. SVK’s mogen geen argument zijn voor stadsbestu­ren en het Vlaams beleid om hun verantwoor­delijkheid te ontlopen door niet te investeren in sociale woningbouw. Keer op keer tonen onderzoeke­rs aan dat sociale woningen de kans op armoede tot 40% reduceren en dat een goede woonkwalit­eit een belangrijk­e opstap is voor het verhelpen van vele armoedepro­blemen. Voor alle regeringen, stads- en gemeentebe­sturen zou sociale woningbouw een prioriteit moeten zijn om de schandelij­ke armoede in ons rijke land aan te pakken.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium