Het Belang van Limburg

De atypische Nederlande­r

-

Fred Hemmes. Zo heet de nieuwe coach van Kim Clijsters. Niet meteen een bekende naam. De Nederlande­r (38) werkte eerder samen met onder meer Aranxta Rus en Ruben Bemelmans, maar nog nooit met een wereldtopp­er.

Hemmes is een oud-speler die ooit op de 188ste plaats van de wereldrang­lijst stond. Op zijn 23ste hing de Nederlande­r zijn racket al aan de haak en ging hij als coach aan de slag. Zo was hij vijf jaar actief aan de VTV. In april vorig jaar belandde Hemmes op de Kim Clijsters Academy.

“Ik was, net als iedereen, ook erg verrast toen Kim in september haar comeback aankondigd­e”, blikt hij even terug. “Ze gaf toen meteen aan dat ze alles vanuit de academie wilde doen. Ik ben dan begonnen als sparringpa­rtner. Op stage op Tenerife klikte het erg goed tussen ons en zijn we een stap verder gegaan. Toegegeven: het was best raar toen ik de eerste keer als coach met Kim op de baan stond. Ik wist niet goed wat ik haar moest zeggen om te doen. Ze heeft immers tonnen ervaring. Maar Kim stelde zich heel open op en gaf me meteen het gevoel dat ik haar kon helpen. De trein was vertrokken. Het heeft totaal geen zin om dwingend te zijn als coach. Ik ga zeker niet als een dictator boven haar staan. Dat werkt niet bij Kim.”

Giswerk

Hemmes is een atypische Nederlande­r. Geen grote mond, geen straffe uitspraken. Hij blijft liever voorzichti­g en nuchter. “Hoe ver Kim al staat? Dat is moeilijk te zeggen. Daar bestaat geen manuscript voor. We bekijken het dag per dag, week per week. Sinds haar knie oké is, zie ik elke dag progressie. Maar het kan nog beter, op alle vlakken.” Gevraagd of Kim nog een grand slam kan winnen, antwoordt Hemmes: “Dat is heel moeilijk te voorspelle­n. Ik wil eerst wat wedstrijde­n zien voor ik daar uitspraken over doe. Hoe gaan ze haar bestoken? Welke antwoorden heeft Kim? Het is nog allemaal giswerk. Na zo’n lange pauze en na drie zwangersch­appen een comeback maken, wordt heel moeilijk. Maar als iemand het kan, dan wel Kim.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium