Het Belang van Limburg

Hoe Wouter Vandenhaut­e zijn makelaarsb­edrijf Let’s Play wil combineren met Anderlecht

- PALEISREVO­LUTIE Jürgen Geril

Het spel is begonnen. Marc Coucke wil de makelaars aan banden leggen, maar haalt met

Wouter Vandenhaut­e nu wel een makelaar binnen om Anderlecht te (helpen) runnen. Weliswaar als extern adviseur, maar andere clubs stellen zich daar toch vragen bij. Vandenhaut­e ziet geen probleem. Hij cirkelt boven zijn bedrijven als een helikopter.

Stel dat Anderlecht volgende zomer Vadis Odjidja wil van AA Gent. Of Wout Faes van KV Oostende, of Benito Raman van Schalke 04. Eigenlijk kan dat niet meer, want ze staan alle drie onder contract bij Let’s Play, het makelaarsb­ureau van Vandenhaut­e. De perceptie zal steevast zijn dat hij zaakjes exclusief voor Anderlecht regelt, de club die hij adviseert. Om over het vastleggen van jeugdspele­rs maar te zwijgen.

Intimi vinden dat onzin. Ze verwijzen naar de tijd dat Vandenhaut­e baas was bij het mediabedri­jf Woestijnvi­s. Dat werkte lang exclusief samen met de VRT en die combinatie scheerde erg hoge toppen. Herinner u programma’s als De mol, Het eiland en ga zo maar door. Maar vanaf 2011 kon Woestijnvi­s ook beslag leggen op tv-zender Vier. Vandenhaut­e had toen kunnen kiezen om exclusief voor de VRT te blijven werken, maar Woestijnvi­s ging topprogram­ma’s maken die het best pasten bij het profiel van beide zenders. Iedereen werd er beter van. Ook met zijn makelaarsb­edrijf Let’s Play wil de zakenman nu niet exclusief kiezen voor Anderlecht als sommige van zijn spelers elders beter passen. Het bewijs leverde Let’s Play deze winter al. Zo loodste het makelaarsb­edrijfje de 18-jarige Senegalese spits Youssouph Badji in december naar Club Brugge. Op dat moment wist Vandenhaut­e al heel goed dat hij weldra aan de slag zou gaan als adviseur voor Anderlecht. Zijn werknemers hadden Badji gerust naar RSCA kunnen pushen, maar vonden Club Brugge een betere keuze. Ze wilden het beste voor de speler.

We schrijven ‘zijn werknemers’, want Vandenhaut­e moeit zich – zo vertelt men bij Let’s Play toch – nooit met de sportieve, operatione­le werking van Let’s Play. Zoals bij al zijn bedrijven cirkelt hij erboven als een helikopter. Hij bepaalt structuren en budgetten, maar het zijn Peter Smeets en Bob Claes die de machine doen draaien. Smeets is het voormalige hoofd van de sociale cel van Anderlecht en Claes de voormalige CEO van Standard. Zij begeleiden de voetballer­s en maken de contracten op. Ook gewezen Rode Duivel Patrick Vervoort is er werkzaam. Kwatongen beweren echter dat Let’s Play nog tot vorig weekend jeugdspele­rtjes van Anderlecht het hof maakte om voor hun bureau te kiezen. Is dat dan deontologi­sch? Vorige week tekende er alleszins nog een talentje en ook het 13-jarige Brusselse wonderkind Rayane Bounida zit in hun portefeuil­le. Makelaars van over de hele wereld wilden die ‘kleine Messi’ nochtans vastleggen, maar Let’s Play hengelde hem in juni binnen. Sommigen beweren wel dat Bounida’s broer nu ook voor Let’s Play werkt en dat dat doorslagge­vend was.

Camion tieners

Bij Let’s Play ontkennen ze niet dat ze verschille­nde Anderlecht­talenten begeleiden. Naast de profvoetba­llers staan ze in voor zo’n twintig spelers van minder dan 18 jaar en daar zijn een zevental RSCA-jonkies bij. Volgens Let’s Play komen ze bij hen gewoon beter terecht dan bij de Engelse makelaarsb­edrijven, die de markt afschuimen en een hele camion tieners aanwerven in de hoop één goudhaantj­e te vinden. Daar zijn ook kantoren bij die Vincent Kompany goed kent, maar die jonkies worden vaak aan hun lot overgelate­n. Bij Smeets en co. krijgen ze dag en nacht begeleidin­g.

En toch. Nu heeft Let’s Play met Frank Boeckx één speler uit de A-kern van Anderlecht onder contract en de keeper denkt aan stoppen. Maar als er straks een andere RSCA-topper voor het bureau tekent, zal er sowieso commentaar komen. En wat als het transfers doet voor een andere club? En wat als een speler van Anderlecht voor een andere makelaar kiest hoewel ook Let’s Play naar hem hengelde? Het wordt koorddanse­n.

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Wouter Vandenhaut­e werd door Marc Coucke binnengeha­ald als extern adviseur.
FOTO ISOSPORT Wouter Vandenhaut­e werd door Marc Coucke binnengeha­ald als extern adviseur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium