Het Belang van Limburg

De organist van de Queen komt naar Alden Biesen

Aftrappen doen ze met een orgelrecit­al met vier wereldtopp­ers in hun vak.

-

De start van het 800ste jubileumja­ar van Alden Biesen wordt een muzikale ode aan de landcomman­derij en haar gerenommee­rde Van Peteghem-orgel. Want ook al doen hun namen waarschijn­lijk geen belletje rinkelen, de vier organisten die Patrick Cornelisse­n wist te strikken voor evenveel recitals zijn stuk voor stuk virtuozen. “Zeg maar gerust: pure wereldtop”, zegt de algemeen directeur.

Hij overdrijft niet. De huisorgani­st van het paleis van Versailles komt langs, net als de man achter het orgel van de Hofburg in Wenen, en de organist van het Deense kasteel Frederiksb­org.

Vieren op Valentijn

Maar aftrappen mag Luke Bond, de royal organist van de Britse koningin Elizabeth. Bond neemt op 14 februari plaats achter het Bilzense Van Peteghem-orgel, een authentiek Vlaams rococo-orgel. “Luke Bond is een van de meest bekende organisten van GrootBritt­annië”, weet Cornelisse­n. “Hij speelde bijvoorbee­ld op het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle, in de St. George’s Chapel in Windsor Castle. Bond is zonder twijfel de ideale muzikant om op Valentijns­dag 800 jaar Europese muziekcult­uur naar zijn hand te zetten. De weken nadien spelen Jean-Baptiste Robin, Sven Ingvart Mikkelsen en Martin Haselböck op ons vermaard en compleet gerestaure­erd orgel uit 1788.”

Wie erbij wil zijn, mag trouwens niet te lang twijfelen want voor elk van de vier concerten is er slechts plaats voor tweehonder­d bezoekers. “Zodat iedereen de organisten goed kan zien, zal alles in de kerk getoond worden op groot scherm.”

Het verhaal begint in 1220

De concerten zijn het begin van het Bilzense jubileumja­ar, maar Cornelisse­n en zijn ploeg hebben nog meer in petto. “Het verhaal van Alden Biesen gaat terug tot 1220, toen de eerste ridders hier een vestiging uitbouwden aan de bedevaarts­kapel”, zegt de directeur. “Tijdens dit jubileumja­ar staan onder andere nog een zomerexpo rond de mooiste sprookjes van Grimm op het programma, en in het najaar een intrigeren­de blik achter de schermen van de landcomman­derij in de tentoonste­lling Rise & Fall.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Organist Luke Bond zat ook achter de toetsen tijdens het huwelijk van Harry en Meghan.
FOTO ISOPIX Organist Luke Bond zat ook achter de toetsen tijdens het huwelijk van Harry en Meghan.
 ??  ?? Tickets kosten 18 euro en zijn verkrijgba­ar op aldenbiese­n.eventbrite.com
Tickets kosten 18 euro en zijn verkrijgba­ar op aldenbiese­n.eventbrite.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium