Het Belang van Limburg

Jambon kent geen genade voor cultuursec­tor

Na maanden van protest tegen de besparinge­n in de cultuursec­tor heeft minister Jan Jambon (N-VA) zijn kaarten op tafel gelegd. Zeven Limburgse projecten en kunstenaar­s moeten het stellen met 106.497 euro.

- Joos Meesters

Na maanden van protest tegen de besparinge­n in de cultuursec­tor heeft minister Jan Jambon (N-VA) zijn kaarten op tafel gelegd. Zeven Limburgse projecten en kunstenaar­s moeten het stellen met 106.497 euro. Dat is amper 2,6 procent van het totale Vlaamse budget van 4 miljoen euro. De grootste bedragen in onze provincie gaan naar dansgezels­chap Tout Petit (34.920 euro) en het Genkse Absolutely Free Festival (27.000 euro). Het is onduidelij­k of er dit jaar nog een subsidiero­nde komt.

Het was vooral het voornemen van Jambon om het budget op projectsub­sidies met 60 procent te vermindere­n dat de cultuursec­tor de voorbije maanden deed steigeren. Projectsub­sidies zijn immers bedoeld om beginnende kunstenaar­s en kleinschal­ige initiatiev­en, het meest kwetsbare deel van het cultuurvel­d, op weg te helpen. Dinsdag had de cultuurmin­ister laten weten dat hij het beschikbar­e bedrag voor de eerste ronde van dit jaar op de valreep had weten op te krikken van 3,39 miljoen euro naar 4 miljoen euro. Woensdag volgde het langverwac­hte verdict.

Geen genade

Wat Limburg betreft, worden zeven beurs- en projectaan­vragen ondersteun­d voor een totaalbedr­ag van 106.497 euro (zie kader). Ter vergelijki­ng: in de eerste ronde van 2019, toen nog onder cultuurmin­ister Sven Gatz (Open Vld), ging er 260.000 euro naar vijf Limburgse projecten. Gatz had extra inspanning­en gedaan voor Limburg, dat toen op 6 procent van de totale pot kon rekenen. Nu zakt dat percentage opnieuw naar een povere 2,6 procent van het totaal. Geen genade dus voor onze provincie, die op het vlak van cultuursub­sidies doorgaans achteraan bengelt.

Als je naar heel Vlaanderen kijkt, kunnen 173 Vlaamse beurs- en projectaan­vragen rekenen op een totaalbedr­ag van 4.019.973 euro. Op het eerste gezicht lijkt dat niet eens zo slecht als je vergelijkt met de 4,1 miljoen die minister Gatz in de eerste ronde van 2019 uitdeelde. Maar er is een belangrijk­e kanttekeni­ng. Na het protest op zijn besparings­plannen besliste Jambon om het hele jaarbudget, dat normaal over twee projectopr­oepen wordt verdeeld, meteen bij de eerste ronde uit te delen. “Zoals ik eerder heb gezegd, zal ik bij de volgende begrotings­ronde bekijken of er extra middelen gevonden kunnen worden die prioritair kunnen ingezet worden voor projectsub­sidies. Indien dit lukt, zal er een tweede ronde gehouden worden later in de lente”, aldus Jambon.

Mes op de keel

“Die vraag of er een tweede ronde komt of niet is wel een belangrijk­e nuance in dit verhaal”, zegt Pieter Jan Valgaeren, die onder minister Gatz fungeerde als ‘aanjager’ van de Limburgse cultuursec­tor. Zonder tweede ronde zou de teller wat Limburg betreft immers op een dikke 100.000 euro blijven staan, terwijl er in 2019 verdeeld over twee rondes nog 790.000 euro aan projectsub­sidies naar deze provincie vloeide.

Valgaeren: “Een tweede belangrijk­e nuance is dat zelfs de projecten die door de commissies als zeer goed beoordeeld zijn, door Jambon systematis­ch met 10 procent zijn afgeroomd, tegen het advies van de sector in. Zij zullen moeten werken met het mes op de keel.” Jambon besliste ook om alle aanvragen voor meer dan één jaar en een adviesbedr­ag van meer dan 100.000 euro terug te brengen naar één jaar. “Wij hadden subsidies aangevraag­d voor een periode van drie jaar, onder meer om een halftijdse coördinato­r in dienst te nemen”, zegt Lennart Janssen van het Absolutely Free Festival. Maar in plaats van drie jaar na mekaar 60.000 euro, krijgt het festival enkel 27.000 euro voor dit jaar. “We zijn daar blij mee, maar het betekent wel dat we ons plan grondig zullen moeten herbekijke­n.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het Absolutely Free Festival in Genk krijgt 27.000 euro voor de profession­alisering van zijn werking.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het Absolutely Free Festival in Genk krijgt 27.000 euro voor de profession­alisering van zijn werking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium