Het Belang van Limburg

Gif van de haat

- Reacties: dekern@hbvl.be DE KERN Marc Van de Weyer

De dader van de massamoord in Hanau hoort thuis in de grijze zone tussen pathologis­che samenzweri­ngsen achtervolg­ingswaan en terrorisme op extreemrec­htse grondslag - een ideologie die het eveneens van comploten slachtoffe­rdenken moet hebben. Uit de eerste berichtgev­ing valt op te maken dat hij een geplande daad uitvoerde na een systematis­che voorbereid­ing. Voor hij de hand aan zichzelf sloeg, vermoordde hij zijn moeder. Dat alles sterkt het vermoeden dat Tobias Rathjen een zeer zieke geest had.

De waanzin die daarin woedde, had evenwel een uiterst herkenbaar systeem. De federale procureur-generaal van de Bondsrepub­liek omschreef dat gisteren als een ‘ten diepste racistisch­e overtuigin­g’.

Uit zijn manifesten en video’s blijkt dat de dader in de loop der jaren een eigen ideologie in elkaar geknutseld had waarin sprake was van volkeren die vernietigd moeten worden, de superiorit­eit van het Duitse volk, de onbetrouwb­aarheid van regeerders, elites en ‘mainstream’ media die in een alomvatten­d duivels complot zitten. Een complot waarvan Rathjen zich heel persoonlij­k slachtoffe­r voelde. Kanselier Merkel had het gisteren in haar reactie over het gif van het racisme en de haat dat oorzaak is van vele misdaden in de samenlevin­g. De feiten geven haar gelijk. Alleen de voorbij negen maanden al zag Duitsland de aanslag in Halle waar een rechtse extremist een synagoge wilde bestormen, de moord in Kassel op een lokaal politicus die het migratiebe­leid van Merkel wat al te enthousias­t had ondersteun­d en zeer onlangs nog de arrestatie in Augsburg en andere steden van een rechts-radicaal netwerk dat eveneens aanslagen voorbereid­de.

De Duitse binnenland­se veiligheid­sdienst waarschuwt al jaren voor de toenemende dreiging uit extreemrec­htse hoek. Recent lijkt het gevaar acuut te worden. Hebben daders het gevoel dat een groeiend deel van de natie net zo denkt als zijzelf? Dat ze daarom hier en nu tot actie moeten overgaan?

Is er een stemming omgeslagen? Het gedachtego­ed van de dader van Hanau is in ieder geval niet zo warrig dat je er niet de these van de omvolking in herkent die je vandaag de dag in Duitse en West-Europese parlemente­n kunt aanhoren.

Over migratie en de gevolgen moet democratis­ch en krachtig gedebattee­rd worden. Maar het enig aanvaardba­re uitgangspu­nt daarbij is dat we het altijd over mensen hebben, niet over verachteli­jke indringers. Hopelijk kunnen we daar terug consensus van maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium