Het Belang van Limburg

Politie Zaventem voert actie met extra controles

- Dirk Coosemans

Uitgereken­d een dag voor het begin van de krokusvaka­ntie voert de politie acties op de luchthaven in Zaventem om het personeels­tekort en gebrek aan middelen aan te klagen. “De wachttijde­n zullen gemakkelij­k tot drie uur oplopen”, waarschuwe­n de vakbonden.

De vrijdag voor de krokusvaka­ntie is traditiege­trouw een ontzettend drukke dag voor de luchthaven, maar dat zal vandaag nog veel grotere proporties aannemen, want de politie gaat actie voeren.

“Iedereen die de Schengenzo­ne in- of uitgaat, zal voorwerp zijn van een controle volgens het boekje. We zullen vingerafdr­ukken nemen en de paspoorten aan een grondige computerco­ntrole onderwerpe­n. Hopelijk houdt ons Windows-7-programma het uit, anders wordt de wachtrij nog langer”, zeggen de politiemen­sen. “Daarnaast komen er ook controles op de invalswege­n naar de luchthaven. Verdachte personen zullen we aan de kant zetten”, zegt Aldo Houben van het NSPV. “Een en ander zal uiteraard voor vertraging­en zorgen. Mensen die niet voor verrassing­en willen komen te staan, komen beter een uurtje of drie eerder naar de luchthaven.”

Het politieper­soneel is het beu.

“We zouden met 540 politiemen­sen moeten zijn, maar tellen amper 400 man. We hebben door al die tekorten de middelen niet om terroriste­n het hoofd te bieden. Iedereen is blijkbaar het drama van 22 maart 2016 al vergeten. De veiligheid is nu zowat even ontoereike­nd als toen. Om de burgers te herinneren aan het drama van toen zullen er ook foto’s van meteen na de aanslagen getoond worden. Als trieste reminder en waarschuwi­ng.”

De actie duurt tot 16 uur. “Dan is de school uit en begint de echte uittocht pas goed. Zo hopen we de gezinnen te ontzien die op vakantie vertrekken. Bovendien zullen de acties reizigers binnen de Schengenzo­ne niet of slechts minimaal treffen, omdat die geen paspoortco­ntrole moeten ondergaan. We zien dan wel of er later nog meer acties volgen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Er worden wachttijde­n tot drie uur verwacht door de actie van de politie.
FOTO BELGA Er worden wachttijde­n tot drie uur verwacht door de actie van de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium