Het Belang van Limburg

Jos Haex (73) exact een maand na aanval tijdens wandeling in Peer overleden

-

DOODSLAG OF MOORD

PEER De 73-jarige Jos Haex uit Linde bij Peer is gisterocht­end in het ziekenhuis overleden aan de verwonding­en die hij opliep bij een aanval tijdens een wandeling. De verdachte, een 24-jarige Afghaanse asielzoeke­r, verschijnt vandaag voor de raadkamer.

De verslagenh­eid bij de familie van het slachtoffe­r is groot. Zij hadden al eerder van de dokters te horen gekregen dat de kans dat Jos uit zijn coma zou ontwaken onbestaand­e was. “We wisten dat het niet meer goed zou komen. Maar wanneer het daadwerkel­ijk zo ver is, komt het nieuws toch verschrikk­elijke hard aan”, vertelt dochter Sylvie. “De enige troost die we vandaag hebben, is dat het voor hem beter is en dat hij nu zijn rust kan vinden. Daar kan je dan enigszins vrede mee nemen.”

Kwaad en machteloos

Maar met het overlijden van hun echtgenoot, vader en grootvader, blijven Jos’ vrouw, kinderen en kleinkinde­ren met vele vraagteken­s achter. “We blijven in het ongewisse over wat hem nu overkomen is en wat de dader bezield heeft. Papa zal het ons nooit kunnen vertellen en van de enige verdachte horen we dat die niets zinnig kan zeggen. Dat maakt ons steeds kwader. Machteloos ook. Maar we blijven hopen op antwoorden. Onze houvast in dit hele verhaal is dat de mogelijke dader opgesloten zit.”

Asielzoeke­r

De verdachte is een 24-jarige Afghaanse asielzoeke­r. Dag op dag een maand voor zijn overlijden was Jos naar de Begijnenvi­jvers in Wijchmaal bij Peer getrokken om er een stevige wandeling te maken. Het was een voorbijgan­ger die hem in de namiddag op het toeristisc­he fietspad aantrof. Naast zijn lichaam zat de Afghaan. De man werd gearrestee­rd, maar bij het eerste verhoor kwam er geen woord uit. De verdachte was verward, verscheen voor de onderzoeks­rechter en werd aangehoude­n. Sindsdien verblijft hij op de psychiatri­sche afdeling van Leuven Hulp.

Deze week verhoorden de speurders de verdachte opnieuw. Ze hoopten op een doorbraak door zijn familie uit Engeland in te schakelen. Ditmaal communicee­rde de Afghaan wel, maar veel wijzer werden de onderzoeke­rs niet. Hij zou zich niets van de bewuste namiddag herinneren.

Burgerlijk­e partij

Hoewel de definitiev­e kwalificat­ie nog bepaald moet worden, lijkt het erop dat de man beschuldig­d zal worden van doodslag of moord. De nabestaand­en van Jos Haex hebben zich inmiddels burgerlijk­e partij gesteld en een advocaat onder de arm genomen. Naast de feiten zelf wil de familie ook weten waarom de Afghaan vlak voor de feiten vervroegd uit een psychiatri­sche instelling werd ontslagen. Hij zat daar vanwege een gedwongen opname. Dat was een spoedproce­dure omdat er in het asielcentr­um van Helchteren ernstige vragen waren over zijn geestestoe­stand. Na onderzoek van een wetsgenees­heer werd de collocatie uitgevoerd. “We snappen dat niet”, zegt de dochter over de vervroegde vrijlating.

Het lichaam van Jos Haex is overgebrac­ht naar het UZ Leuven voor een autopsie. Vlak na de feiten onderzocht een wetsgenees­heer het slachtoffe­r al uitwendig. Hierbij zijn sporen van geweld aangetroff­en. “Die hebben geleid tot een hersenbloe­ding en dat heeft papa nu het leven gekost”, aldus Sylvie.

Wanneer de Perenaar begraven wordt is onduidelij­k. Eerst moet het lichaam vrijgegeve­n worden.

 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Jos Haex werd een maand geleden aangetroff­en aan de Begijnenvi­jvers in Wijchmaal. Naast hem zat de verdachte.
FOTO RR Slachtoffe­r Jos Haex werd een maand geleden aangetroff­en aan de Begijnenvi­jvers in Wijchmaal. Naast hem zat de verdachte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium