Het Belang van Limburg

Bloomberg gevierende­eld, Sanders lacht in zijn vuistje

-

DEBAT

LAS VEGAS Zelden werd een kandidaat door zijn concurrent­en zo aan spaanders gehakt als Michael Bloomberg in Nevada. Of is iemand met zó veel geld immuun?

Las Vegas, stad van het geld: Michael Bloomberg, een van de veertien rijkste mensen ter wereld, zou zich er thuis moeten voelen. Het debat in de gokstad zal hem echter nog lang heugen. Bloomberg werd gegeseld, geradbraak­t én gevierende­eld door zijn concurrent­en voor de nominatie, in een erg vurig en fel debat. Vooral Elizabeth Warren, wier campagne een stille dood leek te sterven, gokte zwaar. “Ik voer campagne tegen een miljardair die vrouwen ‘dikke grieten’ en ‘lesbische paardenkop­pen’ noemt. Ik heb het niet over Donald Trump maar over Michael Bloomberg.”

‘Arrogante miljardair’

Het debat was drie minuten bezig toen Warren – die zich de voorbije maanden als compromisf­iguur presenteer­de – de oorlog verklaarde aan Bloomberg. “Ik zal iedereen steunen die de nominatie wint. Maar wat we niet nodig hebben, is één arrogante miljardair vervangen door een andere.” Warren daagde Bloomberg ook uit om de vele vrouwelijk­e personeels­leden die de oud-burgemeest­er van seksisme beschuldig­den, te ontslaan van de geheimhoud­ingsoveree­nkomst die ze onderteken­den. Bernie Sanders kwam Warren assisteren bij aanvallen op Bloombergs omstreden fouillerin­gsbeleid tijdens zijn drie termijnen als burgemeest­er van New York, Joe Biden stelde dat Bloomberg gewoon over het algemeen niet zo’n geweldig bestuurder was, enzovoort. Het was een ware slachtpart­ij, mede door de schuld van Bloomberg, aan wie goed te zien was dat hij al sinds 2009 geen politieke campagne meer gevoerd heeft. Op de meeste aanvallen reageerde hij niet eens. Veel commentato­ren stelden achteraf de vraag hoe het mogelijk is zo met je mond vol tanden te staan op aanvallen die perfect te voorspelle­n waren. Pas heel laat in het debat durfde Bloomberg zelf ook af en toe in de aanval te trekken, met enkele ingestudee­rde oneliners. Zo viel hij Bernie Sanders aan, die verder een merkwaardi­g rustige avond beleefde voor iemand die in de recentste peilingen de absolute favoriet voor de nominatie is. Bloomberg probeerde Sanders te raken door schamper te zeggen: “Wat een geweldig land hebben wij toch: de bekendste socialist van de hele natie is een miljonair met drie huizen.” Maar Sanders beet meteen terug: “En welk belastings­paradijs noem jij je thuis?”

“Zeg je dat ik dom ben?”

In de marge van de aframmelin­g van Bloomberg waren er in dit passionele debat ook enkele markante nevennumme­rs, zoals tussen Pete Buttigieg en Amy Klobuchar. Die weten donders goed dat met een Joe Biden, in wie weinigen nog echt geloven, en een Bloomberg die met de kettingzaa­g bewerkt werd, er nog steeds een vacature is voor ‘kandidaat van het centrum’. Maar ze weten ook dat slechts een van hen in aanmerking komt voor die plaats, en alleen als de andere afhaakt.

Het was zonneklaar dat ze elkaar niet kunnen uitstaan. Bijvoorbee­ld toen Buttigieg Klobuchar wees op een flink gat in haar kennis – de naam van de president van buurland Mexico – en Klobuchar reageerde: “Probeer je nu te zeggen dat ik dom ben? Ben je me aan het uitlachen, Pete? Sorry dat we niet allemaal zo perfect zijn als jij.” Zo draaide Las Vegas uit tot een politiek spektakel, waarbij duidelijke­r werd dan ooit wat een breed spectrum deze kandidaten vertegenwo­ordigen.

Reclamespo­tjes

Het effect van de ongenadige rammeling van Las Vegas zal voorlopig alleen in de peilingen te zien zijn, aangezien Bloomberg de voorverkie­zingen van zaterdag in

Nevada en volgende week in South Carolina nog steeds laat passeren. Het overgrote deel van de 400 miljoen dollar die hij al spendeerde aan reclamespo­tjes, zette Bloomberg in op de veertien staten die op 3 maart op één dag stemmen. De vraag of je met knap gemaakte reclameboo­dschappen een verkiezing kan kapen, zelfs al slaan je concurrent­en je in een rechtstree­kse confrontat­ie helemaal murw, is misschien wel dé sleutel tot deze voorverkie­zingen. Ondertusse­n lacht Bernie Sanders in zijn vuistje. Tot dusver was altijd de topfavorie­t van de avond het mikpunt van de anderen. Niet zo in Las Vegas, gewoon omdat Bloomberg de aandacht afleidt. Maar de kans dat zelfs na Super Tuesday nog veel mist over deze nominaties­trijd blijft hangen, is groot.

 ?? FOTO MIKE BLAKE/REUTERS ?? Michael Bloomberg (links) kreeg het zwaar te verduren van Elizabeth Warren en Bernie Sanders.
FOTO MIKE BLAKE/REUTERS Michael Bloomberg (links) kreeg het zwaar te verduren van Elizabeth Warren en Bernie Sanders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium