Het Belang van Limburg

Rutte contra Michel op Europese geldtop

-

MEERJARENB­EGROTING BRUSSEL

EU-president Charles Michel voelde “positieve wil” tot een akkoord, de Nederlands­e premier Mark Rutte zag dan weer vooral een lange zit op zich afkomen. Gewapend met een dik boek trok hij gisteren het Europese conclaaf over de nieuwe meerjarenb­egroting in.

De twee liberalen, die het als collega-Benelux-premiers goed met elkaar konden vinden, staan op de Europese top over de nieuwe meerjarenb­egroting frontaal tegenover elkaar. Michel verdedigt sinds gisteravon­d zijn voorstel voor een budget voor de periode 2021-2027 van bijna 1.095 miljard euro, 1,074 procent van het gecombinee­rde Europese inkomen. Bovendien is er het te dichten gat van 60 tot 75 miljard euro over de volgende begrotings­periode, dat een gevolg is van de Brexit. Rutte houdt vast aan een EU-begroting die niet meer dan 1 procent daarvan vertegenwo­ordigt. Rutte zit in de club die als ‘zuinige vier’ bekendstaa­t: Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken. Zijn Oostenrijk­se collega Sebastian Kurz zei gisteren harde onderhande­lingen te verwachten, die bovendien lang kunnen duren.

Rutte had zich alvast gewapend met een biografie van componist Frédéric Chopin. Hij herhaalde dat het voorstel van Michel voor hem onaanvaard­baar is. “Daar ga ik mijn handtekeni­ng niet onder zetten.” Nederland wil ook zijn jaarlijkse korting houden. ZuidEurope­se landen hadden geopperd dat noordelijk­e netto-betalers die zouden opgeven, maar Michel stelt nu voor om die geleidelij­k af te bouwen. Daar wil Rutte niet van weten.

“Onmogelijk­e klus”

De Nederlands­e premier zei gisteren dat hij zijn vriend Michel niets verwijt. “Hij doet zijn best, maar hij heeft een onmogelijk­e klus. Het is nog gemakkelij­ker een Belgische regering te vormen dan Europa uit de begroting te laten komen”, aldus Rutte, al of niet grappend. Behalve de bezwaren van de ‘zuinige vier’ moet Michel rekenen met de eisen van Zuid- en MiddenEuro­pese landen die niet willen weten van minder geld voor cohesiefon­dsen en/of het landbouwbe­leid. Zo lieten de Italiaanse en Spaanse premiers in de aanloop naar de Brusselse top weten het voorstel van Michel teleurstel­lend te vinden.

 ?? FOTO AFP ?? Rutte zei dat hij zijn
vriend Michel niets verwijt. “Hij
doet zijn best, maar hij heeft
een onmogelijk­e
klus.”
FOTO AFP Rutte zei dat hij zijn vriend Michel niets verwijt. “Hij doet zijn best, maar hij heeft een onmogelijk­e klus.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium