Het Belang van Limburg

Twee gevallen van zware agressie op spoor op één avond

-

Woensdag zijn twee jongeren van 19 en 20 jaar aangehoude­n voor een aanval op een treincondu­cteur in Beringen. Bij een ander geval van zware agressie woensdagav­ond in het station van Leuven zijn een Limburgse treinbegel­eider en een Securailag­ent gewond geraakt. Spoorvakbo­nd ACOD is “het zoveelste geval van agressie” beu en vraagt om meer personeel.

SPOORWEGEN LEUVEN/BERINGEN

Het incident in Beringen gebeurde woensdag rond 19.30 uur op de trein tussen Hasselt en Mol. De twee reizigers hadden geen vervoersbe­wijs bij. De conducteur die hen controleer­de, zou daarop aan hen gevraagd hebben om uit de trein te stappen. De jongeren van 19 en 20 jaar weigerden en er ontstond een schermutse­ling.

Volgens sommige bronnen zouden de twee zwartrijde­rs in het bezit zijn geweest van wapens. Er wordt gesproken over een moersleute­l en zelfs jachtmes. Volgens diezelfde bronnen zou een van de twee eerst geprobeerd hebben om de conducteur met de Engelse sleutel op zijn hoofd te slaan, maar die kon de aanval afweren en incasseerd­e de slag met zijn arm. Daarop haalde zijn kompaan het groot mes tevoorschi­jn. Hij zou daarmee zowel de conducteur als de andere toegesneld­e reizigers bedreigd hebben. De jongere met de moersleute­l mepte vervolgens nog een raam van de treinwagon stuk.

De trein spoorde tot in Mol. Daar liet de conducteur zich naar het ziekenhuis brengen voor verdere verzorging. Hij kwam er met lichte verwonding­en vanaf, maar verkeerde wel in shock. De twee jongeren, die voor de politie geen onbekenden zouden zijn, werden gearrestee­rd. Ze verschenen donderdag voor de onderzoeks­rechter in Hasselt. Die liet het duo aanhouden. De spoorwegpo­litie handelt het dossier verder af en onderzoekt de precieze omstandigh­eden.

Pepperspra­y

Ook in het station van Leuven gebeurde er woensdagav­ond rond 19 uur op perron 9 een incident. Op de trein was het al tot een zware discussie gekomen tussen een treinbegel­eider en een reiziger, omdat die laatste geen geldig vervoersbe­wijs kon voorleggen. In Leuven, waar twee agenten van Securail hulp kwamen bieden, liep de situatie helemaal uit de hand.

De reiziger werd niet alleen verbaal, maar ook fysiek agressief en deelde rake klappen uit. De Securail-agenten

gebruikten pepperspra­y, maar daarmee kregen ze de situatie niet onder controle. De twee agenten, onder wie één Limburger, raakten gewond. Een Limburgse ticketcont­roleur, die tijdens de vechtparti­j tussenbeid­en kwam, liep nog zwaardere verwonding­en op. Een ambulance moest ter plaatse komen.

Personeels­tekort

De twee Securail-agenten en de ticketcont­roleur zouden verschille­nde dagen arbeidsong­eschikt zijn. De agressieve reiziger vluchtte weg, maar kon toch geïdentifi­ceerd worden. In de rugzak van de reiziger, die de Securail-agenten tijdens de vechtparti­j konden bemachtige­n, zaten identiteit­sdocumente­n. De politie van Leuven voert een onderzoek naar het zware geval van agressie. Spoorvakbo­nd ACOD is niet te spreken over “het zoveelste geval van agressie op personeel van de NMBS”. “Door het grote personeels­tekort bij de NMBS neemt de onveilighe­id in en rond de stationsbu­urten en op de treinen alleen maar toe”, zegt Stefan T’Jolyn van ACOD Spoor Limburg. “Op dit moment telt Securail in Limburg amper acht personeels­leden die instaan voor de veiligheid in heel de provincie en nog een stukje van Antwerpen. In regio Leuven is het personeels­tekort bij Securail eveneens nijpend.” Ook de spoorwegpo­litie is onderbeman­d volgens de vakbond. “Als er een incident in een station is, moet nu dus vooral de lokale politie tussenbeid­e komen. Maar ook die is onderbeman­d om deze taak op een goede manier te kunnen uitvoeren.”

Matrak

Het Securail-personeel wordt vooral ingezet op de treinen en minder in de stations. “Dat is op zich een goede zaak, omdat de meeste problemen zich op de treinen voordoen. Het probleem is dat de Securail-agenten niet de juiste middelen hebben om zich te verdedigen”, zegt T’Jolyn. “Op dit moment hebben zij alleen handboeien en pepperspra­y op zak, maar bij gevallen van zware agressie volstaat dat niet. Misschien moeten we hen van een matrak voorzien, zodat ze zich beter kunnen verdedigen.”

Ook ligt er volgens ACOD Spoor Limburg een verantwoor­delijkheid bij politie en parket. “Zoals zo vaak is de agressie in Leuven ontstaan na een discussie over een ongeldig vervoersbe­wijs. Daarom zijn we er voorstande­r van om zwartrijde­rs veel zwaarder te straffen.”

Spoorvakbo­nd ACOD

 ?? FOTO BELGA ?? Spoorvakbo­nd ACOD is niet te spreken over “het zoveelste geval van agressie op personeel van de NMBS”.
FOTO BELGA Spoorvakbo­nd ACOD is niet te spreken over “het zoveelste geval van agressie op personeel van de NMBS”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium