Het Belang van Limburg

‘Parasite’ wint naast beste film ook beste recept

-

Sinds Parasite vier Oscars in de wacht sleepte, lopen de zalen vol voor het meesterwer­k uit Zuid-Korea. “In totaal zijn in België al 135.000 mensen gaan kijken”, zegt de distribute­ur. “Ongezien. Normaal is een buitenland­se film goed voor zo’n 5.000 bezoekers. Sinds de Oscars trekt Parasite 25.000 bezoekers per dag.”

Chapaguri

De film heeft regisseur Bong Joon-ho en de cast tot wereldster­ren gemaakt. Maar er is nog een andere onverwacht­e ster: het noedelgere­cht ram-don of chapaguri. Zonder het verhaal te verklappen: de rijke vrouw des huizes (mevrouw Park) vraagt haar huishoudst­er (mevrouw Kim) om chapaguri, klaar te maken. Een noedelgere­chtje waarvoor je twee smaken instant noedels mengt. De naam is een samentrekk­ing van de twee merken die je moet gebruiken: en Neoguri worden chapaguri. In de film werkt de huishoudst­er de noedels af met stukjes steak van Hanwoo, een peperduur runderras. Een Hanwoo-steak krijg je niet voor minder dan 100 euro per kilo. Een opmerkelij­ke combinatie waar over is nagedacht. “Het gerecht is een metafoor voor de hele film”, zegt San-Ho Park Correwyn, chef van het Koreaans restaurant Table D’Ho in Antwerpen. “Het is een mengeling van twee werelden, rijk en arm, goedkope noedels met peperdure steak.” De hamvraag: is het ook lekker? Park Correwyn vindt van wel.

“Het is speciaal van smaak. Omdat je dat seafood-poeder mengt met bonensaus en bouillonpo­eder doet het wat surf en turf aan.”

Hype

Intussen is het gerecht bijna even populair als de film. Wat startte als een hype in Korea is dankzij Reddit, Instagram en YouTube een eigen viraal leven gaan leiden. Foodies over de hele wereld lopen storm in Aziatische supermarkt­en op zoek naar die heel specifieke pakjes instant noedels. Zelfs de twee fabrikante­n van de noedels zijn op de kar gesprongen en hebben een ‘officieel recept voor chapaguri’ gedeeld op YouTube. “Aziaten en zeker Koreanen zijn sowieso al verzot op instant noedels”, zegt chef Park Correwyn. “De hype is logisch omdat het zo’n cruciale scène is en de noedels daarin een belangrijk­e symbolisch­e rol spelen.”

Volgens Ae Jin Huys, auteur en eigenaar van pop-up restaurant en cateringbe­drijf Mokja in Gent, speelt nog een cultureel gegeven. “Koreanen verbinden graag eten aan speciale gelegenhed­en en emoties. Toen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar ontmoetten, hoorde daar een lunch bij. Ze hebben toen een Noord-Koreaanse koude noedelbere­iding gegeten. Die dag heeft vrijwel elke Koreaan dat klaargemaa­kt. Wij verbinden graag belangrijk­e gebeurteni­ssen en emoties aan eten. Met Parasite is dat niet anders.”

KONINGSHUI­S

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium