Het Belang van Limburg

Clement geeft Club nog dertig procent kans

Club Brugge mag nog dromen van een stunt op Old Trafford na het 1-1-gelijkspel in eigen huis tegen Manchester United. “Ik geef ons 30 procent kans op kwalificat­ie”, rekende trainer Philippe Clement uit.

-

Wat als…? Het zou de werktitel kunnen zijn van de Europese campagne van Club Brugge. Na een reeks gemiste kansen en onnodige schorsinge­n in de Champions League was er donderdag in een uitgeregen­d Jan Breydel opnieuw reden tot vertwijfel­ing. Wat als Sergio Romero vroeg in de wedstrijd bestraft werd voor zijn tackle met twee voeten vooruit op Emmanuel Dennis? Wat als Brandon Mechele alerter had gereageerd op de ingooi van Maxim De Cuyper met een van de snelste spitsen van de Premier League in zijn rug? Wat als Odilon Kossounou na de dummy van Siebe Schrijvers in de slotfase de 2-1 had gemaakt? Het zijn zinloze gedachten na een wedstrijd waarin Club Brugge bij momenten weer zijn ware gelaat toonde. Met veel jonge talenten, die flitsen van hun klasse lieten zien, maar ook nog afval in hun spel hadden. Het afgewerkte product verwachten zou niet fair zijn. Blauw-zwart speelde zo goed als het op dit moment kan. Dat is vermoedeli­jk niet goed genoeg om over een week in Manchester United te winnen. Maar wel om stilletjes te dromen.

Debutant

“Ik ben in de eerste plaats fier”, zei Clement achteraf. “Fier op mijn groep en op mijn jonkies. Daar hoop je op voor de wedstrijd, maar het blijft altijd een gok hoe iemand reageert als hij in een vol stadion staat.” Clement had het over Maxim De Cuyper, een vinnige 19-jarige linkerflan­k, die zijn debuut vierde. “Hij heeft het heel goed gedaan”, aldus de coach. “Ik bracht hem naar het beeld van Charles De Ketelaere, die eerder zijn kans kreeg thuis tegen PSG.”

De Cuyper speelde alsof hij al een heel seizoen officiële wedstrijde­n met Club Brugge speelt. Al even verrassend was de keuze om rechtsacht­er Odilon Kossounou op de positie van Krépin Diatta te zetten. Aanvallend bracht de Ivoriaan weinig bij, maar Clement was van oordeel dat hij geen betere optie voorhanden had. Al zal hij wel gevloekt hebben toen Kossounou in het slot de 2-1 liet liggen.

“Om te winnen tegen Manchester United moet alles meezitten”, klonk het. “Dan denk ik in de eerste plaats aan de penalty die we niet gekregen hebben na een fout op Dennis. Sergio Romero tackelde met beide voeten vooruit. Dat is niet alleen een strafschop, het is ook een rode kaart.” Romero bleef op het veld staan, maar maakte even later een slechte beurt toen hij te ver uit zijn goal stond en Simon Mignolet hem verraste met een verre uittrap. Dennis reageerde alert en nam de Argentijns­e goalie met een lob te grazen. Het doelpunt kwam met wat geluk tot stand, maar leidde tot een fase waarin Club bij momenten heerlijk voetbalde. Mats Rits kreeg een goeie schietkans na een tiki-taka-moment in de bezoekende zestien, Hans Vanaken deed zijn bijdrage met een panna bij linksachte­r Luke Shaw.

Brugs geblunder

Zo plots Club op voorsprong was gekomen, zo onverwacht kwam United langszij. Mechele beoordeeld­e een inworp van De Cuyper verkeerd en verloor het sprintduel van Martial. De Fransman liet Mignolet geen kans. “De bal mag niet centraal ingeworpen worden, maar Brandon kan ook een andere keuze maken . Het zijn situaties waar mijn jongens uit kunnen leren. Het tegendoelp­unt was vermijdbaa­r, maar mijn spelers zijn blijven strijden”, zalfde Clement. “Op het einde van de rit hadden we meer kansen. Het is een avond om fier op te zijn.”

Toch blijft kwalificat­ie moeilijk. Club moet minstens één doelpunt maken op Old Trafford om door te stoten. “Als ik het in procenten moet uitdrukken, denk ik dat we dezelfde kans hebben om door te gaan als voor de heenmatch. Dertig procent”, zei Clement. “Alles moet meezitten. En Manchester United zal nu ook wel verwittigd zijn.”

Na de inbreng van winteraanw­inst Bruno Fernandes toonde Man U zich sterker in de slotfase. Club heeft de terugwedst­rijd gered en trakteert zich volgende week op een finale. Deel 1 van de missie-United is daarmee geslaagd. Kan Clement de tegenstand­er ook volgende week op het verkeerde been zetten?

 ??  ??
 ??  ?? Dennis nam Romero te grazen met een venijnige lob. FOTO VINCENT VAN DOORNICK / ISOSPORT
Dennis nam Romero te grazen met een venijnige lob. FOTO VINCENT VAN DOORNICK / ISOSPORT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium