Het Belang van Limburg

Peter Verbeke staat vanaf maart Verschuere­n bij

-

Anderlecht wil beter voorbereid zijn op transferpe­riodes. Daarom haalde het sportmanag­er Peter Verbeke (37) weg bij AA Gent en die zal vanaf maart sportief directeur Michael Verschuere­n assisteren. Verbeke zal via data-analyse onder meer profielen opstellen voor transferta­rgets.

De nieuwe bazen van Anderlecht – Karel van Eetvelt en Wouter Vandenhaut­e – willen beter voorbereid zijn en daarom versterkt Peter Verbeke paars-wit. De sportmanag­er is een man die sowieso minder leunt op makelaars en veel meer wil uitgaan van data-analyse. Geef hem de spelersmar­kt en hij brengt ze in kaart. Daarom probeerde hij – tevergeefs – ook dataspecia­list David Smolders mee te nemen uit Gent.

Zoals Man City

Bedoeling is dat er bij Anderlecht voor elke transferpe­riode vijf à zes profielen opgesteld worden met potentiële transferta­rgets per positie. Spelers die passen in de filosofie én die betaalbaar zijn. Daarvoor wordt uitgegaan van cijfers als paspercent­age, afgelegde kilometers, topsnelhei­d, geslaagde dribbels… Via allerlei bedrijven zijn er tegenwoord­ig gigantisch veel data beschikbaa­r. Het is een publiek geheim dat Anderlecht meer wil gaan werken zoals Manchester City. Daar is de scouting verdeeld in twee ploegen: een ploeg data-analisten en een ploeg veldscouts, die spelers volgen die cijfermati­g interessan­t zijn.

Bij Gent hield Verbeke zich trouwens ook bezig met de jeugdwerki­ng. Hij is weliswaar principiee­l tegen het geven van contracten aan 15-jarigen, maar soms breekt nood wet. Sowieso is Peter Verbeke een ambitieus type. In 2018 ruilde hij Club Brugge nog voor Gent omdat hij er meer doorgroeim­ogelijkhed­en had en wie weet kon hij ooit Michel Louwagie opvolgen? Dat zal dus niet gebeuren. Hij zal zijn stempel drukken in het Astridpark.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium