Het Belang van Limburg

Heraanleg Lindendree­f en kijkhut verhogen beleving in Herkenrode

-

Bezoekers in Herkenrode worden aangenamer ontvangen na de heraanleg van de Lindendree­f. Dankzij de bouw van een kijkhut kunnen ze ook genieten van een vogelrijk zicht op de Demervalle­i. Aan de andere toegangswe­gen en verbinding­en wordt gewerkt.

Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid werkt sinds de aankoop van het domein in 1998 samen met Stad Hasselt en de vzw Herita aan het herstel van de voormalige abdij van Herkenrode en de opwaarderi­ng van haar groene omgeving. Met de restaurati­e van de gebouwen achter de rug vormde de heraanleg van de wegen die leiden naar het poortgebou­w de laatste stap in het proces. Vandaag leidt de historisch­e toegangswe­g

de bezoekers opnieuw naar het hart van het domein, want de weg doorheen de dubbele lindendree­f kreeg een nieuwe afwerking in platte kasseien, geheel in de stijl van het binnenplei­n. Met de netjes afgeboorde heraanleg werd de breedte teruggebra­cht tot een comfortabe­le vier meter. De eerste fase in de vernieuwin­g van de wegeninfra­structuur op Herkenrode is hiermee voltooid. In volgende fasen worden de weg naar het klooster en de verbinding­swegen aangepakt. De stad Hasselt financiert de fasen twee en drie.

Kijkhut

De Demervalle­i op Herkenrode bestaat uit natte beemden die heel wat water- en moerasvoge­ls lokken. Die schuwen echter de mens en laten zich slechts op afstand bewonderen. Daarom investeerd­e Natuur en Bos in de bouw van een kijkhut langs de Zolderse Kiezel. Deze locatie biedt een weids zicht in de lengte van de vallei. Een lange aanloopbru­g verbindt de vooruitges­choven hut met het wandelpad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium