Het Belang van Limburg

Software die koersen doet winnen: Van Aert en Van Avermaet zien heil in Inscyd Training Protocol

-

WIELRENNEN TRAININGSM­ETHODES Vergeet ketonen. Het buzzwoord van 2019 maakt plaats voor het Inscyd Training Protocol. Een betere manier om de trainingen van de renners te interprete­ren en op te volgen. Jumbo-Visma begon er mee. Na hen volgden Bora-Hansgrohe, Alpecin-Fenix en sinds dit jaar ook CCC.

“Ja, wij gebruiken het Inscyd Training Protocol, maar dat blijft interne keuken. CocaCola zal zijn recept ook niet prijs geven en Miele zal u niet uitleggen hoe zijn wasmachine­s werken.” Bij dezen weten we welk merk van wasmachine­s Philip Roodhooft gebruikt, maar niet hoe zijn wielerploe­g Alpecin-Fenix het Inscyd Training Protocol gebruikt. Nochtans werken zij en dus ook Mathieu van der Poel er al twee jaar mee, maar zoals bij vele ploegen staat er ook hier een bordje met verboden toegang voor de deur waarlangs je achter de schermen kan kijken.

Ook in de atletiek en triatlon is het Inscyd Training Protocol flink ingeburger­d. Op wielergebi­ed was Jumbo-Visma samen met Bora-Hansgrohe drie jaar geleden de eerste gebruiker. Ook de Nederlands­e ploeg wil niet te veel in zijn kaarten laten kijken, maar sportief manager Merijn Zeeman doet toch een poging. “Het is software om de trainingen per renner te monitoren en bij te sturen. Het is handig om de tekortkomi­ngen weg te werken tijdens de trainingso­pbouw. Het gaat dieper en breder dan de resultaten van een lactaattes­t.”

Kinderziek­tes weggewerkt

De traditione­le lactaattes­t bloed prikken in de vinger of oorlel - is al jaren de hoeksteen van de trainingsl­eer. De hoeveelhei­d lactaat bepaalt de anaerobe drempel (wanneer de atleet gaat verzuren) en op basis daarvan de verschille­nde trainingsz­ones.

Voor de Duitse bewegingsw­etenschapp­er Sebastian Weber is lactaat maar een deeltje van de hele fysiologis­che puzzel. Op basis van zijn ervaringen als trainer bij T-Mobile en HTC Columbia ontwierp hij het Inscyd Training Protocol. Weber is al jaren de trainer van Tony Martin en zo kwam hij in contact met JumboVisma. “Zijn systeem had eerst wat kinderziek­tes, maar nu hebben wij het onder de knie”, zegt Zeeman.

Maar hoe werkt het? Het evalueert meer parameters dan het klassieke lactaat. De Vo2max - de maximale hoeveelhei­d zuurstof die het lichaam naar de spieren kan transporte­ren - kende u al, maar Inscyd meet ook de VLAmax, een waarde die aangeeft hoe snel het lichaam lactaat kan aanmaken. Het is een indicatie van het explosieve vermogen van een renner.

Inscyd staat voor een holistisch­e benadering: het bekijkt hoe het lichaam energie binnenkrij­gt en verbrandt. Zo brengt de software in kaart tot welk fysiologis­ch profiel een renner behoort en genereert het trainingss­chema’s die daaraan zijn aangepast. In het geval van Jumbo-Visma gaf de software aan dat Steven Kruijswijk een niet-explosieve klimmer is en extra moest werken aan zijn explosivit­eit. In het geval van een explosieve klimmer zoals Primoz Roglic berekende de software dat hij te veel suikers verbrandde tijdens de inspanning­en en meer duurtraini­ngen moest inlassen.

Gerichter trainen

Bij CCC introducee­rde Performanc­e Manager Marco Pinotti dit seizoen het Inscyd Training Protocol. Greg Van Avermaet onderging al twee keer een Inscyd-test. “Qua profiel werd ik gecataloge­erd als een klassieke renner, wat geen verrassing was. Bij de tweede test na de hoogtestag­e op de Teide in januari bleek mijn anaerobe drempel gestegen, maar moest ik weer extra trainen op explosivit­eit.”

Van Avermaet behoort niet tot de cijferfeti­sjisten van het peloton, maar over Inscyd is hij enthousias­t: “De voorbije jaren ging het altijd zo: de resultaten van mijn lactaattes­t op een klimmetje in december waren beter dan die van november. In januari waren ze nog beter en in februari was ik top. Toch kwam ik elk jaar opnieuw uit op hetzelfde maximale wattage. Nu ken ik veel meer data en kan ik gerichter trainen.” In het peloton heerst er een buzz rond het Inscyd Training Protocol. Zeker de renners van de ploegen die het niet gebruiken, zijn nieuwsgier­ig. Het prijskaart­je is wel niet min. Zeeman: “Als je alle kosten van het Inscyd Training Protocol bij elkaar optelt, scheelt dat een renner in het jaarbudget.” Van Avermaet beaamt. “Onze ploeg betaalt er rond de 50.000 à 60.000 euro voor. Dat is niet min, maar ik geloof in die methode.”

RUTA DEL SOL

 ?? FOTO BELGA ?? Bij CCC en Van Avermaet vindt het protocol dit jaar ingang.
FOTO BELGA Bij CCC en Van Avermaet vindt het protocol dit jaar ingang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium