Het Belang van Limburg

De, Van der st zichzelf

-

Voor sommige van die tegenstand­ers was de klim naar Alto Da Foia weliswaar hun eerste echte wedstrijd van het seizoen, maar ook Evenepoel zit nog niet aan zijn topniveau. “Remco wist dat hij klaar was voor deze race, maar hij heeft niet getraind om hier al zijn topniveau te halen. Geloof me. Hij zit nog niet aan honderd procent”, was ploegleide­r Tom Steels even verbaasd. Evenepoel zegt nog niet aan de eindzege te denken. Gemediatra­ind als hij is, bekijkt hij het stap voor stap. “Zaterdag wacht jaarsrenne­r was Mathieu van der Poel: 33ste op 2’54”. En zeggen dat de kopman van Alpecin-Fenix na de eerste rit nog klaagde over zijn vorm. “Ik snap er niks van”, aldus Van der Poel. “Op vier kilometer van de top was het voorbij, maar toen bleef er nog slechts twintig man over. Niet slecht in een etappe met zoveel hoogtemete­rs (3.800, nvdr.) en in zo’n sterk deelnemers­veld.” een aankomst bergop na een steile klim van 2,5 kilometer. De verschille­n zijn ook nog klein. Alles kan nog. Mijn opdracht is simpel: er mag zaterdag niemand meer wegrijden zonder dat ik mee ben.”

Toch staat Evenepoel héél dicht bij zijn derde eindzege in een rittenkoer­s. Schachmann is een goeie tijdrijder en staat in het klassement nog met dezelfde tijd, maar in een tijdrit van twintig kilometer moet hij normaal gezien onderdoen. Wellens volgt op twee seconden, maar hij heeft minstens vijftien seconden bonus nodig op de wonderboy van Deceuninck - Quick Step met het oog op de slottijdri­t van twintig kilometer. Kwiatkowsk­i volgt al op 27 tellen, de andere renners uit de top twintig zijn te matig in het tijdrijden.

Evenepoel kan het weinig schelen. “Vanaf nu kunnen we racen zonder stress, maar we zullen proberen er het maximale uit te halen.”

En zelfs als het nog misloopt, heeft hij in de Algarve een enorme stap gezet in zijn proces van ronderenne­r: Evenepoel kan nu ook aanvallen bergop. We kijken uit naar de volgende stap: een rittenweds­trijd van World Tour-niveau winnen. De Tirreno-Adriatico lijkt daarvoor geschikt terrein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium