Het Belang van Limburg

Tipje van de sluier over zin en onzin van testritten. Zin en onzin van testdagen

-

FORMULE 1 TESTDAGEN IN BARCELONA

Is het beroepsmis­vorming? Of de drang naar duiding? Honderden journalist­en van over de hele wereld hebben zich deze week op het Circuit de Catalunya verzameld om getuige te zijn van de eerste testritten van de nieuwe Formule 1-bolides. Op het spel staat niets. Van competitie is geen sprake. Er is niets te winnen. Toch turen ze gebiologee­rd naar de uitslagens­chermen, waarop nauwgezet de rondetijde­n worden weergegeve­n van de rijders die op dat moment in actie komen. Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, lacht eens als hem het beeld geschetst wordt. “Het zegt echt helemaal niets, die rangorde. Alleen de teams zelf weten hoe ze de rondetijde­n van hun rijders moeten interprete­ren.”

Klare taal. Testritten zijn vooral een solistisch­e bezigheid van de teams, die in zes dagen tijd hun nieuwe auto optimaal moeten zien voor te bereiden op de seizoenope­ning over drie weken in Melbourne. Want dan telt de rangorde wél; dan komt snoeihard aan de oppervlakt­e of een renstal zijn huiswerk in de wintermaan­den al dan niet goed heeft gedaan en zijn er geen excuses meer. Tot die tijd komen vooral de ingenieurs op het circuit aan hun trekken. De mannen maken overuren in hun jacht om elk detail te doorgronde­n.

Na de zogenoemde launch - de presentati­e van de nieuwe auto – volgt altijd een functietes­t, ook wel de skake down genoemd.

Daarbij worden de systemen gecheckt en duiken mogelijk kinderziek­tes op. Het werk is cruciaal om met een gerust hart af te reizen naar Barcelona voor de testritten. Die moeten in eerste instantie uitwijzen of data die gedurende de wintermaan­den zijn verzameld in de windtunnel, in de simulator of achter de computer overeenkom­en met de werkelijkh­eid. Mocht dat niet het geval zijn dan wacht de renstal in de dagen tussen de twee testweken nog veel werk op de fabriek.

Geen risico’s

De limiet wordt in de eerste testweek niet opgezocht. Het risico op grote schade aan cruciale onderdelen is immers veel te groot. Zo raakte Red Bull Racing vorig jaar door een crash van Pierre Gasly achterop in de voorbereid­ing. Een achterstan­d die pas na de eerste overzeese races was ingehaald, maar Max Verstappen ongetwijfe­ld een aantal WK-punten heeft gekost.

Draait de eerste testweek vooral om betrouwbaa­rheid en het ontrafelen van pijnpuntje­s, dan wordt in de tweede week meer richting limiet gewerkt. De indruk ontstaat dan dat de rondetijde­n wél maatgevend zijn voor de krachtsver­houdingen, maar ook dat weerspreke­n de ingenieurs. Er wordt vooral gespeeld met gewicht. Tien kilo meer levert rond de 0,3 seconde tijdverlie­s per ronde op. De rekenmodel­len van de teams kunnen feilloos vastleggen hoe de vlag erbij hangt. De waarde van de wintertest­s is dus groot, maar de rondetijde­n zijn dat niet. Toch halen teams soms vreemde capriolen uit om de concurrent­ie op het verkeerde been te zetten. Of om heel andere redenen, vaak van financiële aard. Glory-running heet dat in vaktermen. Daarbij wordt – vaak door het toepassen van ondergewic­ht – de indruk gewekt dat de auto als een speer gaat. Sponsors happen toe, om bij de eerste race te ontdekken dat de bolide niet meer vooruit te branden is. Een, zeker in het verleden, vaak toegepaste strategie van achterhoed­eteams. Het omgekeerde gebeurt ook, maar dan door topteams: underperfo­rming. Mercedes deed het vorig jaar nog. Lewis Hamilton klaagde steen en been, riep dat zijn team nog bergen werk had te verzetten. Twee weken later scoorde Mercedes een dubbeltrio­mf in Australië.

Camouflage

Soms hebben teams iets ingenieus gevonden om de concurrent­ie af te troeven, maar willen dat geheim niet meteen prijsgeven. Brawn GP in 2009 (de dubbele diffusor) en Red Bull Racing in 2010 (de blown diffusor) deden een aerodynami­sche vinding die zou leiden tot de wereldtite­l, maar die bij de testritten verborgen werd gehouden door overgewich­t toe te passen en camouflere­nde chassisbed­ekkingen. Red Bull kwam in 2015 bij de eerste tests op de proppen met een zebra-achtige beschilder­ing, puur bedoeld om aerodynami­sche vormen te verbergen. Mercedes deed minder mysterieus donderdag met een ingenieus systeem dat moet bijdragen aan beter rijgedrag in de bochten, DAS (Dual Axis Steering). Heel duidelijk trok of duwde Hamilton aan zijn stuur, waarna de stand van de voorwielen een tikje veranderde. Of het werkt? Dat weet alleen Mercedes. In de Formule 1 geldt dat niet alles is wat het lijkt.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De limiet wordt in de eerste testweek niet opgezocht. Het risico op grote schade aan cruciale onderdelen is immers veel te groot.
FOTO EPA-EFE De limiet wordt in de eerste testweek niet opgezocht. Het risico op grote schade aan cruciale onderdelen is immers veel te groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium