Het Belang van Limburg

Belgian Lions starten kwalificat­ie voor EK in Bergen tegen Litouwen

- BELGIË-LITOUWEN KWALIFICAT­IE EUROBASKET 2021 VRIJDAG 20.30 UUR Johnny Peeters

Limburg United-speler Leander Dedroog werd twee weken geleden voor het eerst opgenomen in de preselecti­e van 24 spelers voor de Belgian Lions. Voor de definitiev­e selectie viel hij af, maar Dedroog kreeg zondag toch telefoon dat hij op training werd verwacht.

Nadat Hans Vanwijn (rug) en Vrenz Bleijenber­gh (heup) afhaakten werden Simon Buysse (Oostende) en Leander Dedroog (Limburg United) die eerder al in de preselecti­e zaten voor de EK-kwalificat­iewedstrij­den tegen Litouwen en in Denemarken opnieuw opgeroepen. De groep bestaat uit 14 spelers en Dedroog moet na de trainingen stand-by blijven als er nog iemand zou uitvallen. “Ik was al verrast dat ik in de preselecti­e werd opgenomen”, vertelt Leander Dedroog. “Uiteraard was ik heel blij, want het is een hele eer om erbij te horen. Dat ik in eerste instantie afviel voor de definitiev­e selectie vond ik normaal. Tot ik zondagavon­d om half 10 opnieuw verrast werd door een telefoontj­e van assistent-coach Jacques Stas. Hij vertelde me dat ik de volgende ochtend om 10 uur al in Brussel werd verwacht. Daar was een persbabbel waarna we onmiddelli­jk naar Bergen vertrokken voor de eerste training met de Lions. Het niveau van de training is een pak hoger dan dat ik gewend ben bij Limburg United. De intensitei­t en snelheid liggen veel hoger. Het is heel leerrijk en ik word aangemoedi­gd door de meer ervaren spelers. Een ontgroenin­gsritueel zoals bij de Rode Duivels, bijvoorbee­ld een liedje zingen, dat moest ik niet doen.” (lacht) Samen met Haris Bratanovic is Dedroog de tweede jongere die vorig jaar het EK met de U20 speelde. “Mijn sterke prestatie op dat EK heeft ongetwijfe­ld meegespeel­d in mijn selectie.”

Tegenstand­ers

Drie van de vier ploegen uit poule C gaan naar het EK dat volgend jaar plaatsvind­t in Tsjechië, Georgië, Duitsland en Italië. Als één van de thuislande­n is Tsjechië al zeker geplaatst, maar speelt toch zijn wedstrijde­n in poule C. Litouwen, de tegenstand­er van vrijdag, is de favoriet. Het pakte in 2015 nog zilver op het EK en staat vierde op de Europese Fibarankin­g. “Ze missen hun beide NBA-spelers wel (Domantas Sabonis, Indiana en Jonas Valanciuna­s, Memphis, nvdr.), maar toch blijft het een sterke ploeg met verschille­nde Europese topspelers. Denemarken, waar we maandag spelen, is een haalbare kaart en zouden we zeker moeten kloppen. Ik heb er wel nog geen scoutingge­gevens van ontvangen want deze week hebben we enkel de wedstrijd van vrijdag voorbereid.”

SELECTIE: Jonathan Tabu, Retin Obasohan, Quentin Serron, Alex Libert, Loïc Schwartz, Jean-Marc Mwema, Vincent Kesteloot, Pierre-Antoine Gillet, Maxime De Zeeuw, Kevin Tumba, Khalid Boukichou, Haris Bratanovic WAAR & WANNEER: 20.30 uur Mons Arena TV: live op Ketnet

PROGRAMMA EK-KWALIFICAT­IERONDE POULE C: 21 februari België-Litouwen, 24 februari Denemarken-België, 26 november Tsjechië-België, 29 november Litouwen-België, 19 februari België-Denemarken, 22 februari België-Tsjechië.

 ?? FOTO HBVL ?? “Ik was al verrast dat ik in de preselecti­e werd opgenomen”, vertelt Leander Dedroog.
FOTO HBVL “Ik was al verrast dat ik in de preselecti­e werd opgenomen”, vertelt Leander Dedroog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium