Het Belang van Limburg

Doodrijder krijgt straf met uitstel voor “dwaze beslissing”

- POLITIEREC­HTBANK HAMONT-ACHEL Geert Houben

De Beringse politierec­hter heeft V. R. uit Hamont vier maanden cel met uitstel opgelegd nadat hij onder invloed een dodelijk ongeval veroorzaak­t had. Daarnaast is de twintiger zijn rijbewijs voor twee maanden kwijt. “Een straf die we kunnen aanvaarden”, sprak zijn advocate Anne-Marie Van Dingenen.

Bij het ongeval op 2 september 2018 kwam passagier Glenn Brouns (21) uit Achel om het leven. Het gebeurde rond 4 uur ’s nachts toen de wagen van V. R. op De Kiekoet, een smalle weg tussen Hamont en Achel tegen een boom crashte. Voor passagier Glenn Brouns kwam alle hulp te laat. V. R. raakte zwaargewon­d, een derde inzittende kwam er met lichte verwonding­en vanaf. De bestuurder had een mix van cannabis, cocaïne, xtc en 25 pinten in het bloed. Het kwam hem op serieuze bolwassing van de rechter en de

procureur te staan.

Partybus

Brouns, V. R. en nog enkele vrienden waren die avond op stap gegaan. Ze namen daarvoor de partybus. “Aanvankeli­jk was het de bedoeling dat iedereen bij V. R. zou blijven slapen. Ze hadden hun voorzorgen genomen. Alleen drong Brouns erop aan om naar huis te gaan. Hij vroeg aan V. R., aan iemand van wie hij wist dat hij onder invloed was, om hem te brengen. Dat doe je normaal niet. Mijn cliënt wou niet meer achter het stuur kruipen. Hij had er geen enkel belang bij en raakte zelf gewond”, pleitte Anne-Marie Van Dingenen voor V. R. In het vonnis heeft de rechter het over “een dwaze beslissing van de beklaagde die zou eindigen in een drama.”

Rijbewijs

Naast de voorwaarde­lijke celstraf, is de jonge twintiger zijn rijbewijs voor zes maanden kwijt, waarvan vier maanden met uitstel. Ook legde de rechter hem een boete van 4.800 euro op waarvan 2.000 met uitstel. Om zijn rijbewijs terug te krijgen moet V. R. slagen in zijn theoretisc­h en praktisch examen, net zoals in een medisch en psychologi­sch onderzoek. “Dit is een aanvaardba­ar vonnis. Nog eens, mijn cliënt was nooit van plan om die nacht nog met de auto te rijden totdat het hem gevraagd werd. De rechtbank heeft rekening gehouden met de bijzonderh­eden in dit dossier. Bovendien zal R. V. het financieel ook nog voelen”, aldus een tevreden Anne-Marie Van Dingenen.

De vader van Glenn Brouns was niet bereikbaar voor commentaar. Hij stelde zich geen burgerlijk­e partij en had eerder al een schadeverg­oeding ontvangen voor het overlijden van zijn zoon.

 ?? FOTO GVB ?? De auto van bestuurder V.R. kwam tegen een boom terecht. Voor passagier Glenn Brouns kwam alle hulp te laat.
FOTO GVB De auto van bestuurder V.R. kwam tegen een boom terecht. Voor passagier Glenn Brouns kwam alle hulp te laat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium