Het Belang van Limburg

TECHville: een spannend technologi­eavontuur voor jongeren

Met TECHville wil de stad Genk samen met VDAB en Syntra jongeren warm maken voor techniek

-

Op de T2-campus op het Thor Park in Waterschei wordt er druk overlegd en gepuzzeld op de verschille­nde thema-eilanden van TECHVille. De leerlingen STEM van het tweede middelbaar van het Sint-Jozefinsti­tuut in Bokrijk experiment­eren er met technologi­e via allerlei uitdaginge­n en doeopdrach­ten.

“Absoluut fijner dan de theorie”, zegt Mattio Deckers die samen met Harun Sentürk en Robbe Hermans een schakelaar in elkaar steekt die een lamp kan doen branden. “Ik wil later ingenieur worden, omdat ik graag weet hoe dingen precies in elkaar zitten”, zegt Robbe.

Noortje Dirkx – een van de weinige meisjes in de klas – is intussen bezig met het coderen van een afvalsorte­erder. “Het is echt tof, anders dan op school. Hier leer je hoe technologi­e werkt.” TECHville is een belevingsr­uimte waar jongeren van 10 tot 19 jaar samen op zoek gaan naar creatieve oplossinge­n voor uitdaginge­n in verschille­nde domeinen, zoals energie, elektro, IT en materialen. “Dit lijkt voor mij wel een jongensdro­om die uitkomt”, lacht Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V) die gebeten is door technologi­e. “Onze bedrijven hebben nood aan techtalent­en. Via deze belevingsr­uimte willen we jongeren inspireren om voor technologi­e te kiezen.”

Jaloers

“Ruim 22 procent van de Genkse jongeren verlaat vandaag het onderwijs zonder diploma. Via TECHville willen we op zoek gaan naar de talenten van jongeren en hun gericht een keuze laten maken”, vult schepen Anniek Nagels (CD&V) aan.

“Veel provincies zijn jaloers op dit project”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). “Vandaag zitten we in een energietra­nsitie, dat vraagt andere jobs en andere vaardighed­en. TECHville en bij uitbreidin­g de T2-campus spelen daar goed op in.”

3.000 leerlingen

TECHville mikt in de eerste plaats op leerlingen in klasverban­d. “Scholen kunnen TECHville boeken per dagdeel van 3 uur. Er is ook een voor- en natraject voorzien waarmee de leerkracht op eigen tempo verder aan de slag kan gaan in de klas”, zegt Dries. “We denken er ook aan om TECHville open te stellen in de schoolvaka­nties voor geïnteress­eerden. In dit openingsja­ar mikken we op 3.000 leerlingen.” De interactie­ve belevingsr­uimte is goed voor een totale investerin­g van 1,4 miljoen euro.

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? In TECHville werken jongeren in teams samen aan een kleine slimme stad.
FOTO PATRICK SMETS In TECHville werken jongeren in teams samen aan een kleine slimme stad.
 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? “Absoluut fijner dan de theorie”, vertelt Mattio Deckers (midden) die samen met Harun Sentürk en Robbe Hermans een schakelaar in elkaar steekt die een lamp kan doen branden.
FOTO PATRICK SMETS “Absoluut fijner dan de theorie”, vertelt Mattio Deckers (midden) die samen met Harun Sentürk en Robbe Hermans een schakelaar in elkaar steekt die een lamp kan doen branden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium