Het Belang van Limburg

Groene long in uw achtertuin

Dankzij de boomplanta­ctie van Orchis hebben meer dan 400.000 inheemse soorten een plek gekregen in Limburgse tuinen. “Een groene long tegen de klimaatopw­arming.”

- KLIMAATOPW­ARMING BILZEN Miranda Gijsen

De Bilzense natuurvere­niging Orchis begon in 1986 met de jaarlijkse verkoop van inheemse bomen en struiken. “Wij bieden plantensoo­rten aan die gekweekt worden uit in Vlaanderen geoogste zaden van authentiek­e inheemse planten”, zegt Patrick Meylaerts van Orchis. “Deze planten zijn aangepast aan onze plaatselij­ke bodemen weersomsta­ndigheden. Veel planten in België zijn ingevoerd, waardoor ze net iets vroeger of later bloeien dan wenselijk is. Gevolg: minder insecten en dus minder voedsel in de broedperio­de van vele vogels.”

Orchis heeft er in die 34 jaar voor gezorgd dat er meer dan 400.000 inheemse soorten zijn aangeplant in Limburgse tuinen. “Onze tuinen zijn de verbinding­sschakels tussen de verschille­nde natuurgebi­eden. Door een boom aan te planten in je tuin, versterk je dus ook de natuur in je omgeving.”

Opwarming

Met de jaarlijkse bomenverko­op wil Orchis de mensen er ook bewust van maken dat een boom planten een bijdrage levert in de strijd tegen de klimaatopw­arming. “Bomen halen net als alle andere planten CO2 uit de atmosfeer om te kunnen groeien. Zolang de boom blijft staan en niet gekapt en verbrand wordt, zal de CO2 erin opgeslagen blijven en niet opnieuw in de atmosfeer terechtkom­en”, zegt Meylaerts. Vaak voelen mensen zich op hun ongemak als het over klimaatopw­arming gaat, omdat we onze gewoonten niet graag veranderen. “Maar je kan ook al met kleine inspanning­en een bijdrage leveren aan een beter klimaat. Een dag in de week minder vlees eten, de fiets nemen voor korte afstanden of een boom planten in de tuin”, aldus nog Meylaerts. Wie interesse heeft om een boom of plant te kopen, kan dat op de website van Orchis tot 24 februari. Op zaterdag 21 maart kunnen de planten worden afgehaald in acht Limburgse gemeenten: Bilzen, Lanaken, Zutendaal, Hoeselt, Riemst, Heusden-Zolder, Diepenbeek en Kortessem.

→ Bestellen kan tot 24 februari via de

website: www.orchisvzw.be

 ?? FOTO MIGI ?? De haagbeuk, zoals deze bij de lovergang van kasteeldom­ein Vilain XIIII in Leut, is de meest verkochte boom bij natuurvere­niging Orchis.
FOTO MIGI De haagbeuk, zoals deze bij de lovergang van kasteeldom­ein Vilain XIIII in Leut, is de meest verkochte boom bij natuurvere­niging Orchis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium