Het Belang van Limburg

Vakmanscha­p Bokrijk centraal in ‘Week van de Bij’

De Vlaamse overheid trapt dit jaar de ‘Week van de Bij’ af in Bokrijk. “We zijn trots dat het vakmanscha­p van Bokrijk een centrale rol mag spelen op de startdag eind mei”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld).

- NATUUR GENK Miranda Gijsen

Van 31 mei tot en met 7 juni 2020 organiseer­t het Departemen­t Omgeving voor de zevende keer de ‘Week van de Bij’. “Deze prikkelwee­k wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) .

Bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven, maar zijn van onschatbar­e waarde als bestuiver van landbouwge­wassen, fruitteelt­en en wilde planten. Eind vorig jaar heeft het wetenschap­pelijk project BELBEES nog een rode lijst van bijen in België opgesteld. “Solitaire bijen, hommels en honingbije­n hebben hulp nodig. Uit het project blijkt dat meer dan de helft van de bijensoort­en op ons grondgebie­d met uitsterven bedreigd is (33%), of niet meer in ons land voorkomt (12%) of ‘bijna bedreigd’ is (7%)”, aldus Demir.

Vakmanscha­p

Het openingsfe­est van ‘Week van de Bij’ vindt niet toevallig plaats in Bokrijk. Het Openluchtm­useum profileert zich uitdrukkel­ijk als hotspot van ambachten en vakmanscha­p, imkers horen daar ook bij. “In Domein Bokrijk staat een achttal bijenkaste­n opgesteld. Onze imkers demonstrer­en zo hun vakmanscha­p en zorgen voor lokale honing en afgeleide producten die in Bokrijk te koop zijn”, vertelt gedeputeer­de Philtjens.

In 2019 won Bokrijk een Ultima voor cultureel ondernemer­schap. Aan die Vlaamse cultuurpri­js hing een geldprijs van 10.000 euro vast. Met deze middelen heeft Bokrijk via het bureau Nature ID een studie laten uitvoeren om de plaatselij­ke bijenpopul­atie in kaart te brengen. De resultaten worden tijdens het Bijensympo­sium op zondag 31 mei voorgestel­d. In de namiddag is jong en oud welkom in Bokrijk op een groot Bijenfeest.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? “We zijn trots dat het vakmanscha­p van Bokrijk een centrale rol mag spelen op de startdag van de ‘Week van de Bij’ eind mei”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld).
FOTO LUC DAELEMANS “We zijn trots dat het vakmanscha­p van Bokrijk een centrale rol mag spelen op de startdag van de ‘Week van de Bij’ eind mei”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium