Het Belang van Limburg

Trouwen zoals 100 jaar geleden

-

HASSELT 20-02-2020. Die speciale datum kozen Jelke Linders en Bert Houben als huwelijksd­ag. Volgens een telling die Radio 2 in de provincie uitvoerde, huwden in Limburg op deze speciale datum liefst 43 koppels. Pelt was de absolute koploper met vijf koppels.

In Hasselt werden de huwelijken beklonken zoals dat honderd jaar geleden gebeurde.

Tien koppels stelden zich kandidaat, drie werden uitverkore­n. “We waren zelfs reserve”, lacht Bert. “Dan kan je halsoverko­p op zoek naar de juiste kleding. Honderd jaar geleden waren kostuums niet gecentreer­d, dat is al een verschil. En je moet nog een kleermaker vinden die dat wil fiksen. Als die zelf aanbiedt om achteraf het kostuum te hermaken zodat het weer moderner wordt, is dat helemaal te gek.”

Meer glitter

“Mijn outfit heeft daardoor wat meer glitter dan vandaag het geval zou zijn”, zegt Jelke. “Het trouwkleed was pas dinsdag klaar. Dat was even heel spannend.”

Na de plechtighe­id, waarbij het huwelijk werd bezegeld door schepen Joske Dexters (N-VA), hadden de studenten-weddingpla­nners van PXL gezorgd voor een champagnet­oren waar Bert de glazen mocht vullen. Buiten speelde een dixielandb­and en een stadsrondr­it in Hasselt, anno 2020, rondde de feestelijk­heden af.

“Daarna zijn we in familiekri­ng wat gaan eten. Niet met gerechten zoals een eeuw geleden. Dat zou eigenlijk wel fantastisc­h zijn. Maar binnen een jaar volgt op 2002-2021 het echte feest, dus wie weet.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Jelke en Bert moesten halsoverko­p nog op zoek naar kleding die in het thema paste.
FOTO SVEN DILLEN Jelke en Bert moesten halsoverko­p nog op zoek naar kleding die in het thema paste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium