Het Belang van Limburg

Worden de absurde video’s van Pilkington United weldra culthits?

-

ABSURDISME HASSELT

“Anderhalf nummer” heeft Pilkington United, en toch staat het duo weldra in een uitverkoch­te AB. Met hun absurde video's hebben ze alvast alles om een culthit te worden.

Twee netjes geklede heren, eentje in een tijgerprin­tpak, die op de achterste bank van de Lijnbus rappen over omgevallen boterhamme­n en afgezogen badmatten. Om maar te zeggen dat onze reactie bij het aanschouwe­n van Halfverlop­en Buzzypas vooral een stevige Que? was. “Een nummer over de absurditei­t van het leven. Het is een paradox: als je Buzzypas half verlopen is, ben je er al te laat bij. Schrödinge­rs Buzzypass, zeg maar”, lacht Kasper ‘FC Dhee’ De Sutter van Pilkington United, het duo dat hij samen met El Yunque-collega Jules ‘MC Jwal’ Jordens vormt. Absurdisme ten top, dus. Op de achterkant van de bandshirts staat in plaats van tourdata hun Tankstatio­ntour. “Op 19 oktober reden we van Zonhoven naar Oostende en terug, om in elk tankstatio­n te stoppen voor een sigaretje”, klinkt het. “Eigenlijk kennen Jules en ik mekaar al sinds we 14 jaar zijn, van samen op theaterkam­p te zitten. We merkten snel dat we op dezelfde manier naar de wereld kijken. Dan gingen we kipfilets uit de keuken stelen om die in de lift te leggen en naar een andere verdieping te laten gaan.” (lacht)

Niet Fonzy Fons achterna

Allemaal goed en wel, maar de vijf video’s die Pilkington onverhoeds

Kasper De Sutter op de mensheid loslaat, zien er ontzettend profession­eel uit. En Schaat die recht of valt die om? blinkt uit in Citésurrea­lisme, het nummer zelf alsof de Britse bullebakke­n van Sleaford Mods uit de Hasseltse Banneux komen. “Zij waren de inspiratie om tegen mekaar te zeggen: ‘We maken ook zoiets!’ En daar kruipt best veel werk in: Jules schrijft en schaaft soms een jaar aan zijn teksten. We willen niet gewoon de nieuwe Gianni Loco of Fonzy Fons zijn (bekende Genkse internetfi­guren, nvdr.) en alleen ludieke grappige video’s maken. Net zo goed zijn we geïnspiree­rd door De Jeugd Van Tegenwoord­ig en Gorillaz. Het moet vooral dansbaar zijn.” Volgende bushalte: Ancienne Belgique, waar ze op 21 februari voor een uitverkoch­te zaal het voorprogra­mma van Gestapo Knallmuzik verzorgen, het Kempense trio dat met elektronis­che schlager in steenkolen­duits een hit is op elke fuif en festival. “Het was nooit de bedoeling om live te spelen, maar nu staan we met anderhalf nummer plots in de AB. Dat wordt nog improviser­en.” Iets zegt ons dat dat wel zal lukken.

 ?? FOTO PILKINGTON UNITED ?? Alle info op de Facebookpa­gina van Pilkington United
Een beeld uit de video van ‘Halfverlop­en Buzzypas’. “Een nummer over de absurditei­t van het leven”, zo klinkt het bij het duo Pilkington United.
FOTO PILKINGTON UNITED Alle info op de Facebookpa­gina van Pilkington United Een beeld uit de video van ‘Halfverlop­en Buzzypas’. “Een nummer over de absurditei­t van het leven”, zo klinkt het bij het duo Pilkington United.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium