Het Belang van Limburg

Liam Everts debuteert op 250

- MOTORCROSS SEIZOENSOP­ENER LOMMEL Jürgen Schrooten/Leon Offerman ZATERDAG: JMS vanaf 10.30u. ZONDAG: VLM/BMB vanaf 10.15u.

Het Belgische motorcross-seizoen wordt dit weekend op gang geschoten op het GP-circuit van Lommel. Opvallend: Liam Everts maakt er zijn debuut op een 250cc, bij de inters MX2.

De VLM en BMB sloegen de handen weer in elkaar voor deze seizoensop­ener. Voor de BMB-rijders vallen er op de Heeserberg­en al meteen BK-punten te verdienen. Een van de meest opvallende namen op de startlijst­en: Liam Everts, de 15-jarige zoon van tienvoudig wereldkamp­ioen Stefan. Bovendien zal Liamski in Lommel voor het eerst op een 250 starten in een wedstrijd. Nochtans ligt zijn prioriteit dit seizoen op de EMX125.

“Ik ben al een tijdje met twee verschille­nde motoren aan het trainen”, vertelt Liam. “Op die manier zal het makkelijke­r zijn om volgend seizoen de overstap naar de 250 te maken. Ik probeer de snelheid die ik op de 250 haal, nu mee te nemen naar de 125.”

10 cm groter

Everts’ voorbereid­ing verliep alvast naar wens, met overwinnin­gen in Hawkstone Park en Lacapelle-Marival.

“Ik zit mooi op schema, al kan alles natuurlijk nog een stuk beter. Ik moet nog veel leren”, blijft

Liam erg nuchter. Mooi pluspunt: ten opzichte van begin vorig seizoen is hij een pak gegroeid. “Toch zo’n tien centimeter. En dat merk ik heel goed op de motor. Het is nu een stuk makkelijke­r om mijn techniek goed tot zijn recht te laten komen.”

Everts junior vertoeft tijdens het seizoen vooral in het buitenland en is dus weinig in eigen land te zien. Lommel pikt hij nu wel mee. “Ik vind het eens fijn om voor eigen volk te rijden. Zeker in Lommel. Niks zo plezant als het diepe zand daar. Hoe zwaarder, hoe liever.”

Vader-zoonmoment­jes

Everts zal in Lommel dus aanzetten op een KTM 250, bij de inters MX2. Daarin zal hij moeten opboksen tegen een pak ervaren gasten. “Ik zie het vooral als training met het oog op de EMX250 in Valkenswaa­rd. Want ook in het EK zal ik af en toe switchen. Al blijft de EMX125 het hoofddoel van 2020. Mijn ambitie in dat EK? Ik rij om te winnen.”

Liam werkt nog altijd samen met Topsport Vlaanderen, maar wordt sinds dit seizoen ook fulltime begeleid door papa Stefan. “Dat loopt goed, het zijn extra vader-zoonmoment­jes. Al hebben we af en toe ook wel eens discussie, hoor (lacht).”

Liam is in de loop van 2019 met thuisstudi­e begonnen en gaat dus niet meer naar school.

“Ik moet nog vijf examens doen: van drie theoretisc­he en twee praktijkva­kken. Als ik die achter de rug heb, beschik ik over mijn getuigschr­ift secundair onderwijs. Hoe sneller, hoe liever want dan kan ik echt alles op motorcross zetten.”

 ?? FOTO GINO MAES ?? Liam Everts gaat dit jaar resoluut voor de Europese titel in de 125cc, maar in Lommel kiest hij voor de 250cc.
FOTO GINO MAES Liam Everts gaat dit jaar resoluut voor de Europese titel in de 125cc, maar in Lommel kiest hij voor de 250cc.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium