Het Belang van Limburg

Evenepoel slaat nu ook toe in bergetappe

- RONDE VAN DE ALGARVE Bram Vandecapel­le

Met een versnellin­g in de laatste vijfhonder­d meter sprintte Remco Evenepoel (20) op het hoogste punt van de Algarve naar de zege. Zijn eerste profoverwi­nning bergop. Een nieuwe mijlpaal en een forse stap in zijn groeiproce­s. Want naast tijdrijden en volgen bergop kan hij

nu ook explosief wegrijden.

Remco Evenepoel heeft op de Alto Da Foia nogmaals verbaasd. Niet de verwachte springveer Miguel Angel Lopez of puncher Maximilian Schachmann sprintten op de tempoklim naar de zege. Het was Evenepoel die versnelde en volhield. “UAE en Ineos reden enorm hard op de klim”, aldus de twintiger uit Schepdaal. “Toch voelde ik mij in de slotkilome­ter vrij goed. Ik voelde dat ik nog een versnellin­g in de benen had. Ik sloeg meteen een mooie kloof en kon ondanks de strakke tegenwind stand houden. Lekker.”

Moet gezegd, bij de aanzet verslikte Lopez zich door fout te schakelen en Schachmann kwam nog heel kortbij, maar dat is praat na de vaak.

Na de podiumcere­monie bedankte Evenepoel zijn ploegmaats voor hun werk. Terecht, want neoprof Joao Almeida sleurde in de laatste drie kilometer op kop van het uitgedunde peloton en in de vallei hadden de anderen, onder wie een sterke Iljo Keisse, ook hun duit in het zakje gedaan. Evenepoel is every inch a gentleman en weet perfect wat hij na een zege moet vertellen. Maar ditmaal mag hij zeker pluimen op eigen hoed steken. Hij heeft immers laten zien dat hij bergop meer kan dan alleen maar volgen.

Evenepoel heeft nu ook een sprint bergop in de benen. Een immense stap voorwaarts in zijn ontwikkeli­ng als ronderenne­r. Die stap komt er niet zomaar, maar na lang en hard werken. “Ik heb de afgelopen winter zeer hard gewerkt aan mijn explosivit­eit. Sprintjes bergop en intervalle­n van een halve minuut. Vaak tot aan het gaatje. Ik heb soms kotsend over mijn stuur gehangen. Nu blijkt dat het allemaal niet voor niets was. Ik voelde de voorbije weken al dat ik sterker was geworden en mijn explosivit­eit verbeterd was, maar ik ben zo blij dat ik het nu ook heb kunnen tonen in een wedstrijd.”

Zonder stress

Voor Evenepoel was het al zijn achtste profzege, al blijft zijn zilveren medaille op het WK tijdrijden zijn strafste stoot. Alle respect voor de Ronde van België, de Ronde van San Juan en het EK tijdrijden, maar de zege van donderdag staat op nummer twee. Dan Martin, Schachmann, Wellens, Mollema, Nibali: Evenepoel won tegen de wereldtop.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Evenepoel kon aan de finish net de opzittende Schachmann afhouden.
FOTO PHOTO NEWS Evenepoel kon aan de finish net de opzittende Schachmann afhouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium