Het Belang van Limburg

Extreem rechtse schutter vermoordt negen mensen en zijn moeder

Tobias Rathjen (43), de man die woensdag negen mensen doodschoot in twee shishabars in de Duitse stad Hanau, handelde uit extreemrec­htse motieven. In zijn manifest riep hij op tot “een grote zuivering” van de wereld.

- Marc Klifman

Rathjen opende woensdag rond 22 uur het vuur in twee waterpijpc­afés in zijn woonplaats Hanau, vlakbij Frankfurt. Daarbij kwamen in totaal negen mensen om het leven en raakten nog eens zes slachtoffe­rs gewond. De schutter vluchtte daarna naar zijn appartemen­t, waar hij eerst zijn 72-jarige moeder doodde en vervolgens zelfmoord pleegde.

Het Duitse federale parket bevestigde woensdag dat de dader racistisch­e motieven had. In het 24 pagina’s tellende manifest dat Rathjen voor zijn actie online had geplaatst, riep hij onder meer op tot “een grote zuivering” van de wereld en de noodzaak om bepaalde volkeren te vernietige­n. Alle negen slachtoffe­rs van woensdagav­ond hadden een migratieac­htergrond. “Het manifest en de video’s van de man getuigen van diepgewort­elde racistisch­e opvattinge­n”, verklaarde Duits procureur-generaal Peter Frank. Speurders onderzoeke­n nu of de dader hulp kreeg.

Het laatste jaar werd Duitsland meermaals opgeschrik­t door extreemrec­htse terreur.

Een rustige kerel. Niets vreemds op aan te merken. Zo klinkt het in de schietclub waar Tobias Rathjen lid van was. De man had zijn eigen wapens, dat was geweten, want hij bezat een vergunning. Met die legale wapens trok hij woensdagav­ond omstreeks 22 uur naar shishabar Midnight in het centrum van Hanau, bij Frankfurt. De aanwezigen kregen amper de tijd om te vluchten. “Ik zag die man binnenkome­n. Hij doodde iedereen aan de tafel naast ons”, verklaarde Muhammed B. gisteravon­d vanop zijn ziekenhuis­bed. “Daarna kwam hij naar onze groep, schoot mijn vriend in het hoofd en nam ook mijn andere tafelgenot­en onder vuur. Ik kon nog net wegspringe­n en mij verstoppen achter een muurtje.”

Daarna reed Rathjen naar een andere waterpijpb­ar, de Arena Bar, iets verderop. Ook daar geen moment genade. Vijf mensen werden onmiddelli­jk doodgescho­ten, onder wie een zwangere vrouw van 35. Daarna reed de schutter terug naar huis. Hij schoot er zijn 72-jarige moeder dood, en vervolgens zichzelf.

Hollywood

Lang moest de politie niet zoeken naar zijn motieven. Tobias Rathjen – gediplomee­rd bedrijfsku­ndige – liet een ronduit warrig manifest van 24 bladzijden achter, plus een video waarin hij in perfect Engels zijn absurde visie op de wereld uiteenzett­e. Over de noodzaak om bepaalde volkeren te vernietige­n. Vooral migranten uit Arabische landen en Turkije – zoals zijn slachtoffe­rs – moeten het ontgelden. Verder ontvouwt de man tal van radicale complotthe­orieën. Over de “geheime diensten” die in de VS “kinderen mishandele­n en vermoorden”. Over zijn aanslagen daarentege­n geen woord. Er valt geen lijn te trekken in zijn betoog, want evengoed spendeert hij pagina’s aan zijn mislukken in de liefde, aan Hollywoodf­ilms en de slechte resultaten van het Duitse nationale elftal.

Tobias Rathjen – een einzelgäng­er volgens buren – was geen bekende van de politie. Na lezing van zijn extreemrec­hts manifest is het Duitse antiterreu­rparket er wel van overtuigd dat hij handelde uit racisme. Bondskanse­lier Angela Merkel herhaalde dat: “Het racisme is een vergif en de schuld van veel misdaden in onze samenlevin­g.”

Online wereld

De tekst van Rathjen toont overeenkom­sten met de manifesten van de Noorse massamoord­enaar Anders Breivik. Maar ook met dat van de terrorist die een jaar geleden in het Nieuw-Zeelandse Christchur­ch meer dan vijftig mensen doodde. “Hetzelfde verhaal bij de racistisch­e aanslag van Dylann Roof enkele jaren geleden in een kerk in het Amerikaans­e Charleston. Je ziet een constante”, zegt cultuurwet­enschapper Ico Maly (Universite­it Tilburg). “Al die extreemrec­htse aanslagen starten in een online wereld met gelijkgezi­nden. En ik vrees dat we nog maar aan het begin staan.” Die “online wereld” bevindt zich onder meer op tal van racistisch­e internetfo­ra waar de ene na de andere complotthe­orie wordt gelanceerd. Ico Maly: “Er bestaan online tal van niches waarbij bepaalde groepen theorieën vormen of verbinteni­ssen zoeken tussen reeds bestaande complotthe­orieën. Het probleem is dat veel van die individuen elkaar versterken in hun waanideeën. Er is ook geen enkele regulering, er is niemand om in te grijpen, want het zijn allemaal gelijkgezi­nden. Gelukkig zijn de meeste bezoekers nog enigszins rationeel, maar zodra je met een labiel persoon te maken hebt, kan het ontsporen.”

Wat aanslagple­gers als Rathjen volgens Maly mogelijk ook versterkt, is dat mainstream politici zich tegenwoord­ig luidop uitlaten over ‘omvolking’, het idee dat de oorspronke­lijke bevolking wordt ‘vervangen’ door georganise­erde migratie van andere volkeren. “Dat is enigszins typisch voor deze tijd geworden. Maar opeens kan het zijn dat een individu zegt: ‘Nu is het genoeg. Nu moet actie ondernomen worden’.”

Voor de veiligheid­sdiensten ligt de uitdaging er nu in om dergelijke fora grondig te screenen naar sporen van terrorisme of aanzetten tot racisme, maar dat is een titanenwer­k. De Duitse autoriteit­en onderzoeke­n alvast of Tobias Rathjen daadwerkel­ijk alleen handelde. Volgens het ministerie van Binnenland­se Zaken lijkt het daar alleszins wel op.

AfD krijgt deel van de schuld

Terwijl Duitsland in rouw is en in Hanau gisteravon­d duizenden mensen samenkwame­n om de slachtoffe­rs te herdenken, houden veel Duitse politici de radicaal-rechtse partij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) onrechtstr­eeks medeverant­woordelijk voor de aanslagen. Norbert Röttgen van de christende­mocratisch­e CDU (en kandidaat om Merkel op te volgen), zei dat de aanslagen niet “geïsoleerd” bekeken mogen worden. “Wij moeten het gif bestrijden dat door AfD in onze samenlevin­g gedragen wordt.” Volgens Konstantin Kuhle van de liberale FDP, is AfD medeschuld­ig aan het klimaat van haat en racisme in Duitsland. Dat zegt ook Konstantin von Notz van de Groenen. “Verspreidi­ng van haat heeft gevolgen, ook dodelijke.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Tobias Rathjen liet na de moordende raids in de waterpijpb­ars een manifest achter dat bol staat van de racistisch­e gedachten, verwarde ideeën en duistere complotthe­orieën.
FOTO AP Tobias Rathjen liet na de moordende raids in de waterpijpb­ars een manifest achter dat bol staat van de racistisch­e gedachten, verwarde ideeën en duistere complotthe­orieën.
 ?? REUTERS
FOTO ?? Duizenden mensen kwamen gisteravon­d naar Hanau om hun woede en verdriet te uiten. Ze droegen foto’s van de slachtoffe­rs.
REUTERS FOTO Duizenden mensen kwamen gisteravon­d naar Hanau om hun woede en verdriet te uiten. Ze droegen foto’s van de slachtoffe­rs.
 ?? FOTO AFP ?? Een slachtoffe­r wordt weggedrage­n uit een van de waterpijpb­ars.
FOTO AFP Een slachtoffe­r wordt weggedrage­n uit een van de waterpijpb­ars.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een van de slachtoffe­rs is Mercedes K. (35), een romavrouw met Poolse roots. Ze zou zwanger geweest zijn toen ze door Tobias Rathjen werd doodgescho­ten, en laat nog twee kinderen na.
FOTO RR Een van de slachtoffe­rs is Mercedes K. (35), een romavrouw met Poolse roots. Ze zou zwanger geweest zijn toen ze door Tobias Rathjen werd doodgescho­ten, en laat nog twee kinderen na.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium