Het Belang van Limburg

Unieke inkijk in gestripte Kolenwasse­rij 4

De meeste kapotte of zwartgebla­kerde ramen en gevels zijn al weg en ook de overbodige machinerie binnen is eruit gehaald. Kolenwasse­rij 4 is bijna gestript. We nemen u mee in het meest magische gebouw van de meest beschermde mijnsite.

- RESTAURATI­E BERINGEN Guy Thuwis en Zahra Boufker

De restaurati­e van kolenwasse­rij 4 in Beringen is in september gestart en kost ongeveer 5 miljoen euro. Eind september dit jaar zal aannemer THV Mijnbouw (Democo en Van Roey) het gebouw wind- en waterdicht opleveren. Daarna volgen nog voor ongeveer 7 miljoen aan renovering­swerken. Heel zeker is het nog niet wat de herbestemm­ing van deze monolithis­che constructi­e wordt, maar hoogstwaar­schijnlijk krijgen we er over een paar jaar een nieuw hotel en kantoren. Het wordt dan een mix van werken en verblijven met zicht op de schachtbok of terril, want daartussen ligt het imposante gebouw. Kolenwasse­rij 4 is 31 meter hoog en meet 35 op 40 meter.

Helder

“Dit wordt straks onze parel”, voorspelt directeur Jeroen Huysmans van be-Mine. “Iedereen ziet dit gebouw staan en meer dan 80 procent van de bezoekers zal via het centrale plein aan de pas gerestaure­erde schachtbok naar beMine komen. De beste manier om ervoor te zorgen dat dit gebouw over honderd jaar nog bestaat, is het een economisch­e herbestemm­ing geven. Daarom hebben we met het Agentschap Onroerend

Erfgoed een goed akkoord afgesloten.”

Zo is er toestemmin­g verkregen om het draadglas in de ramen te vervangen door helder glas. Twee van de drie productiel­ijnen van de kolenwasse­rij mochten ook verwijderd, zodat er plaats vrij kwam voor de nieuwe bestemming­en. Eén volledige productiel­ijn en nog enkele losse elementen elders, blijven staan. Ook de drie beschermde cockpits van de oude rolbruggen en de lampen aan het plafond hangen.

Zwaar water

Kolenwasse­rij 4 is het meest recente gebouw van de kolenwasse­rij in Beringen die vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw in fases is gebouwd. Zoals het woord zegt, werden de kolen hier vroeger ‘gewassen’ in een bad met zwaar water. Steenkool bleef dan bovendrijv­en, andere stenen zonken naar de bodem en werden op de terril gestort. Kolenwasse­rij 2 is jaren geleden al gerestaure­erd en krijgt straks een herbestemm­ing in het belevingsc­entrum van be-Mine Pit. Kolenwasse­rijen 1 en 3 stonden lange tijd op de slooplijst maar na massaal protest heeft minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) een consensuss­cenario uitgeteken­d. Hierin zouden delen van kolenwasse­rij 1 en heel kolenwasse­rij 3 behouden blijven. Be-Mine probeert die visie nu technisch uit te werken en tegen de zomer zou een definitiev­e beslissing vallen.

Stofzuiger

Het eerste wat de restaurate­urs moesten doen om kolenwasse­rij 4 weer ‘leefbaar’ te maken, was het verwijdere­n van het achtergebl­even steenkools­tof met een reusachtig­e stofzuiger. Daarna konden de twee productiel­ijnen eruit getakeld. “Dat is gebeurd met een nieuwe rolbrug op de bestaande constructi­e. Ondanks de betonrot, zijn de balken en kolommen nog oersterk”, zegt Huysmans.

Die betonrot, veroorzaak­t door corrosie van de bewapening wordt uiteraard hersteld. Alle staal dat zichtbaar blijft, wordt geschilder­d. De machines en trechters krijgen een poetsbeurt en zullen niet langer wegroesten eens het gebouw wind- en waterdicht is.

Instagramm­able

Het is nog moeilijk voor te stellen hoe het hotel of de kantoren er straks gaan uitzien omdat nagenoeg het hele gebouw nu in de stellingen staat. “Er zijn nu een zevental verdieping­en, maar daar kunnen we makkelijk eentje bijsteken. En alles is modulair opgebouwd met een kolomstruc­tuur van 5,5 op 5,5 meter. Met vier wanden heb je dadelijk een kantoor of hotelkamer. Nu we bezig zijn met de restaurati­e, merken we plots wel nieuwe interesse van investeerd­ers. Het gebouw is nu meer ‘instagramm­able’, fotogeniek zeg maar. Tegen de zomer zullen we beslissen met welke investeerd­ers we in zee gaan”, besluit Jeroen Huysmans.

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Rechts de ingepakte kolenwasse­rij 4, links de nog te restaurere­n zifterij 2.
FOTO RAYMOND LEMMENS Rechts de ingepakte kolenwasse­rij 4, links de nog te restaurere­n zifterij 2.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Links de opengelegd­e grote ruimte vol stellingen, rechts de beschermde productiel­ijn die blijft staan.
FOTO RAYMOND LEMMENS Links de opengelegd­e grote ruimte vol stellingen, rechts de beschermde productiel­ijn die blijft staan.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De kolenwasse­rij is losgekoppe­ld van de zifterij.
FOTO RAYMOND LEMMENS De kolenwasse­rij is losgekoppe­ld van de zifterij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium