Het Belang van Limburg

1.083 supporters met stadionver­bod, nooit eerder zoveel

Eind 2019 hadden 1.083 personen in ons land een stadionver­bod, een record. Opvallend: het aantal inbreuken met vuurwerk en rookbommen steeg met 33 procent, ondanks een campagne van de Pro League.

- Roel Damiaans

Al jaren voert de Voetbalcel van de FOD Binnenland­se Zaken een nultoleran­tie tegen risicosupp­orters in en rond Belgische stadions. Dat kan gaan om supporters die slaags raken, met voorwerpen gooien, het veld betreden of vuurwerk aansteken. De strenge houding is af te lezen aan de cijfers van 2019. Op basis van 1.310 ontvangen pv’s werden 1.404 beslissing­en genomen, het hoogste aantal in tien jaar.

In 85 procent van de gevallen (1.197 procedures) werd een stadionver­bod met geldboete (1.057), enkel een stadionver­bod (70) of enkel een boete (70 gevallen) uitgesprok­en. In totaal ging het om 10.850 maanden (of meer dan 900 jaar) stadionver­bod en 523.500 euro aan boetes. In 93 procedures werd er geen straf uitgesprok­en en in 144 gevallen bleef het bij een waarschuwi­ng.

Maximum

In vier gevallen werd vijf jaar stadionver­bod opgelegd, het maximum. Bij twee dossiers, naar aanleiding van geweldsinc­identen in groep, werd daar een boete van 3.500 euro aan gekoppeld. Bij twee andere dossiers ging het om een combinatie van inbreuken waaronder het gooien van pyrotechni­sche voorwerpen - knalvuurwe­rk, Bengaals vuur of rookbommen - naar het speelveld. Daar werd een stadionver­bod van vijf jaar gecombinee­rd met geldboetes van 1.000 en 2.000 euro. “We zijn er ons van bewust dat voetbal en emoties hand in hand gaan”, zegt directeur Olivier Labarre van de Voetbalcel. “Het is belangrijk om tolerantie­drempels vast te leggen zodat elke toeschouwe­r beschermd wordt tegen zij die van mening zijn dat belediging­en of discrimine­rende slogans deel uitmaken van de folklore.”

Strengere handhaving

Een opvallend cijfer is dat van de inbreuken tegen artikel 23ter van de voetbalwet. Dat verbiedt het binnenbren­gen, bezit of gebruik van pyrotechni­sch materiaal in of rond voetbalsta­dions. Dat verbod werd door een wetswijzig­ing zelfs uitgebreid tot het hele Belgische grondgebie­d. De Pro League startte vorig jaar bij de start van play-offs een campagne tegen het gebruik van pyrotechni­sch materiaal. Maar vorig jaar werden 359 inbreuken hiertegen geregistre­erd in voetbalsta­dions. Dat is een absoluut record, bijna een kwart meer dan in 2018.

De inspecteur­s van de Voetbalcel gingen vorig jaar 33 keer bij clubs langs om hen over de veiligheid­snormen te adviseren. Ze voerden 30 stadionins­pecties uit. Clubs bij wie het stadion niet conform de veiligheid­seisen is, krijgen een boete van 500 tot 250.000 euro. Vergeleken met de voorgaande jaren gaan de handhaving­scijfers er niet op achteruit. Wil dat zeggen dat het probleem van de risicosupp­orters groeit of wordt er meer op gewerkt door de politie? “Er zijn verschille­nden redenen”, zegt woordvoerd­er Thomas Gijs van de Voetbalcel. “Zo is er meer proactieve en strengere handhaving door de politiedie­nsten die in de frontlinie staan bij de registrati­e van beledigend gedrag. Een andere factor is een groter aantal wedstrijde­n met hoog risico, afhankelij­k van de teams die deel uitmaken van de play-offs of de sportieve inzet. Ook de uitbreidin­g van de wetgeving met meer feiten die een strafbaar feit kunnen vormen, speelt een rol.”

 ?? FOTO BELGA ?? Fans van Antwerp ontsteken Bengaals vuur vlak voor de thuiswedst­rijd tegen Club Brugge in november 2019.
FOTO BELGA Fans van Antwerp ontsteken Bengaals vuur vlak voor de thuiswedst­rijd tegen Club Brugge in november 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium