Het Belang van Limburg

Dewael en Laruelle discrete mijnenjage­rs in het slagveld

“Zoals informateu­r Herman Vanderpoor­ten in 1981 zei, zullen wij ons terugtrekk­en in het meest volslagen mutisme.” Patrick Dewael en Sabine Laruelle prediken discretie in de regeringsf­ormatie die steeds meer op een slecht oorlogsdra­ma lijkt.

- Yves Lambrix

PROLOOG Poetin spreekt

Zelfs in het verre buitenland begint het te dagen dat compromiss­enland België zwaar aan het eroderen is. In een interview over de regeringsw­issel in zijn land zei de Russische president Vladimir Poetin gisteren: “Rusland is België niet dat een heel jaar zonder een regering kan.”

HOOFDSTUK 1 Het mutisme

Koning Filip stuurde woensdagav­ond Kamervoorz­itter Patrick Dewael (Open Vld) en Senaatsvoo­rzitster Sabine Laruelle (MR) het veld in om “de nodige politieke contacten te leggen met het oog op de vorming van een volwaardig­e regering”. Na de recente turbulenti­es prediken de koninklijk­e opdrachtho­uders discretie. “Zoals informateu­r Herman Vanderpoor­ten in 1981 zei, zullen wij ons voorts terugtrekk­en in het meest volslagen mutisme”, aldus een kort persberich­t.

Mutisme is een zeldzame stoornis waarbij mensen wel in staat zijn te spreken en de taal goed begrijpen, maar in bepaalde situaties niet spreken terwijl dit van hen wordt verwacht. Dewael en Laruelle zullen voorlopig dus niet communicer­en over hun werkzaamhe­den en vorderinge­n.

De verwijzing naar gewezen minister Herman Vanderpoor­ten langs moederszij­de de oom van Patrick Dewael - is geen toeval. Na de verkiezing­en van 1981 werd de liberaal Vanderpoor­ten informateu­r voor wat Martens V zou worden. In tegenstell­ing tot de geplogenhe­den hield hij slechts één persconfer­entie… om daar aan te kondigen dat hij zich zou terugtrekk­en in “het meest volslagen mutisme”.

HOOFDSTUK 2 De mijnenjage­rs

Parlements­voorzitter­s het veld insturen is altijd al een beproefde truc geweest om tijd te winnen. Dat is nu niet anders. Dewael en Laruelle wacht de moeilijke taak het politieke mijnenveld schoon te vegen en het vertrouwen tussen de voorzitter­s van N-VA, PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo, Groen, cdH, CD&V en Défi te herstellen. De naam van ‘mijnenjage­r’ Patrick Dewael circuleerd­e al enkele dagen. Vooral bij de Franstalig­en is het vertrouwen in de Tongenaar groot, niet het minst omdat hij naast sluw en uitgesprok­en antiextrem­istisch ook een believer zou zijn van Vivaldi, een regering met socialiste­n, liberalen, groenen en christende­mocraten. “Als iemand Vivaldi kan reanimeren, is het wel Dewael”, klinkt het bij de PS. Met Sabine Laruelle levert de MR de eerste vrouw die door het paleis het formatieve­ld wordt ingestuurd.

HOOFDSTUK 3 Het mijnenveld

271 dagen na de stembusgan­g lijkt de formatie op een mijnenveld vol veto’s. Met zijn “j’en ai marre” liet PS-voorzitter Paul Magnette vorige vrijdag opnieuw verstaan dat een paars-gele regering met N-VA onmogelijk is. CD&V-voorzitter Joachim Coens zei daarop dat Magnettes “ezelsstamp” naar Geens zijn vertrouwen in de PS heeft beschadigd. CD&V blijft zich vastklampe­n aan N-VA en ziet Vivaldi niet zitten. N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak op verkiezing­sdag 26 mei al een veto uit tegen PS en Ecolo. Zijn relatie met Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten verzuurde toen deze laatste in december ei zo na tot Vivaldi toetrad. Groen en Ecolo zeggen op hun beurt dat ze nooit in een regering met N-VA zullen stappen. “Vivaldi met CD&V moet nu worden getest”, herhaalde Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt gisteren in Villa Politica.

En dan is er tot slot het veto dat de tien partijen die in aanmerking komen voor regeringsd­eelname tegen Vlaams Belang en PVDA/ PTB hebben uitgesprok­en.

HOOFDSTUK 4 Verschroei­de aarde

Welke tactiek zullen Dewael en Laruelle gebruiken om resultaat te boeken? Wij weten het niet en zij wellicht ook nog niet. Omdat de formatiesa­ga terug naar af lijkt, starten ze met een wit blad. Toch lijkt hun opdracht onmogelijk. Door straffe verklaring­en naar de eigen achterban boven discretie te verkiezen, hanteert menig partijvoor­zitter maar wat graag de tactiek van de verschroei­de aarde. Een militaire term waarbij alles van waarde in het vijandelij­k gebied wordt vernietigd of weggehaald, waarna het gebied wordt opgegeven en verlaten.

EPILOOG Nieuwe regering?

Dewael en Laruelle moeten opnieuw proberen te bouwen, maar aan wat? Paars-geel lijkt morsdood, Vivaldi werd geëuthanas­eerd en andere formules ogen niet levensvatb­aar. Voor zowat elke realistisc­he formule is de PS nodig. Maar als Open Vld en MR het principe van ‘samen uit, samen thuis’ niet afvallen, zijn ook zij incontourn­able.

Maar eerst is er de krokusvaka­ntie. Terwijl enkele onderhande­laars genieten van een shortski, zullen Dewael en Laruelle discreet verder werken. Als ze ook maar één millimeter vooruitgan­g boeken, zal het paleis hun opdracht op 9 maart wellicht verlengen. Dit zou betekenen dat het nog een maand wachten is - tot Open Vld op 27 maart bekendmaak­t wie haar nieuwe voorzitter wordt - voor er echt kan worden geschakeld.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) worden als mijnenjage­rs het politieke slagveld ingestuurd, voor een schijnbaar onmogelijk­e opdracht.
FOTO PHOTO NEWS Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) worden als mijnenjage­rs het politieke slagveld ingestuurd, voor een schijnbaar onmogelijk­e opdracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium