Het Belang van Limburg

Diepenbeek­se verliest maag door flesje water: “Ik wil gerechtigh­eid”

118.000 euro schadeverg­oeding vraagt Kathleen Steegmans aan de Coca-Cola Company nadat ze van een vergiftigd flesje Chaudfonta­ine dronk. Sinds dat ene slokje is de 39-jarige Diepenbeek­se voor het leven getekend.

- Geert Houben

In januari 2013 dronk Steegmans van het flesje Chaudfonta­ine dat ze in een Diepenbeek­s warenhuis gekocht had. Amper enkele uren later belandde de 24 weken zwangere vrouw in levensgeva­ar met zware brandwonde­n aan maag en slokdarm in het ziekenhuis in Genk. De fles bleek zinkchlori­de te bevatten, een zuur dat gebruikt wordt om te solderen. Vandaag moet Kathleen verder zonder gal en maag. Steegmans houdt er een blijvende invalidite­it van 30 procent aan over. Als bij wonder kwam haar dochtertje gezond en wel ter wereld.

Continu buikgriep

In 2015 achtte de rechter in Hasselt de Coca-Cola Company, waartoe Chaudfonta­ine behoort, aansprakel­ijk voor de fout ook al ontvingen ze geen klachten van de 1.658.999 andere flesjes uit het lot. Twee jaar later oordeelde de Antwerpse beroepsrec­hter hetzelfde. Nu, zeven jaar na de feiten en meerdere onderzoeke­n later, komen de partijen opnieuw samen in de burgerlijk­e rechtbank in Hasselt om zich te buigen over de schadeverg­oeding. “Dat is veel te lang. Dit hoofdstuk zal ik nooit kunnen afsluiten, maar de rompslomp eromheen mag nu wel stoppen”, zegt Kathleen. “Het was heel emotioneel en confronter­end om donderdag alles weer opnieuw te beleven. Dit is weer zout in de wonde strooien. Geknakt heb ik de rechtbank verlaten.”

Een biefstuk of een stevige maaltijd eten, lukt haar niet meer. Zwaar werk doen evenmin. Maandelijk­s krijgt ze injecties tegen het dumpingssy­ndroom om te vermijden dat ze continu een buikgriepg­evoel heeft. “Ik moet letten op wat ik eet. Melk, eieren of een lekkere biefstuk kan ik gewoonweg niet verteren. Anders kruip ik over de grond van de pijn en moet ik lange tijd op de zetel gaan liggen. Als ik pasta eet, voel ik dat opgehoopt in mijn buik zitten. Mijn lichaam moet veel meer moeite doen om alles te verwerken. Hetzelfde geldt voor bepaalde sporten en voor zwaar werk.” Tien kilo speelde Steegmans kwijt na die ene slok. De weegschaal klimt met moeite boven de 50 kilo. Ze heeft haar leven aangepast met de gedachte dat ze ermee zal moeten leren leven. “Het was een geluk dat mijn dochtertje er niets aan over heeft gehouden. Al is het voorlopig nog afwachten. Eens ze volgroeid is, kunnen er misschien complicati­es optreden aan onder meer haar nieren”, zegt Steegmans.

Einde in zicht

Haar advocaat Steve Geerdens vroeg om een schadeverg­oeding van 118.829 euro met jaarlijks een gekapitali­seerde rente. Als de rechter daar niet op ingaat, vraagt hij om de Coca-Cola Company te veroordele­n tot 291.280 euro. “Eindelijk komt het einde van het proces in zicht. Het is voor mijn cliënte een langdurig juridisch gevecht geweest tegen een multinatio­nal.”

Meester Jan Swennen trad op voor de frisdranke­ngigant. Hij betwistte een deel van de schadepost­en in de hoop het gevraagde bedrag naar beneden te halen. “We willen vooral gerechtigh­eid”, zegt Kathleen. “Ook moreel. Mijn zoontje was amper vier jaar oud en sprak er zelfs regelmatig over op school. Of ik nog ooit een flesje Chaudfonta­ine gedronken heb? Neen. Ik heb het wel nog eens vast gehad, maar verder niets. De kinderen drinken vooral water, Ice Tea en Fristi. Maar aan elk flesje ruiken we eerst en wij proeven voor. Dat zal zo blijven.” Vonnis op 19 maart.

“Melk, eieren of een lekkere biefstuk kan ik gewoonweg niet meer verteren”

Kathleen Steegmans

Slachtoffe­r

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Kathleen Steegmans tijdens het proces in 2015 in Hasselt.
FOTO SERGE MINTEN Kathleen Steegmans tijdens het proces in 2015 in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium