Het Belang van Limburg

Expert cyberbevei­liging: “Hackers zijn profession­ele organisati­es, geen nerds”

-

Vergeet het idee dat een hacker een verveelde student of computerne­rd is. Hackers zijn profession­eel georganise­erd, werken volgens een businesspl­an en zijn enkel uit op uw geld.

Dat zegt Bert Bleukx van Stark, een specialist in cyberbevei­liging. “Hackers zijn maffiaacht­ige organisati­es, met computersp­ecialisten die veel geld willen verdienen. Ze beschikken over een heus businesspl­an. Ofwel ontwikkele­n ze een gespeciali­seerde technologi­e die in staat is om de meest recente verdedigin­gslinies te doorbreken. Daarmee mikken ze vooral op bijvoorbee­ld banken, grote multinatio­nals of overheden, die ze met grote sommen geld willen afpersen. We spreken dan over miljoenen.”

Hagel

Maar andere hackers hanteren een ander businesspl­an. Ze gebruiken de ondertusse­n goedkopere virussen of hackingpro­ducten, die ze kant-en-klaar vinden op het darkweb. Die rommel schieten ze in grote getallen af op mailadress­en die ze eveneens op het darkweb aankopen. “Het is als met grove hagel schieten in de hoop zo veel mogelijk slachtoffe­rs te maken, en die elk een kleiner bedrag - vanaf 500 euro - afhandig te maken. Ze maken misbruik van de onwetendhe­id van vele mensen”, zegt Bleukx. “De tijd dat je een phishingma­il nog kon herkennen aan taalfouten of slechte logo’s is voorbij.”

Waarom ik?

De vraag ‘Waarom zouden ze mij willen vinden?’ raakt dus kant noch wal. Cyberveili­gheid is niet enkel de zaak van de IT’ers. “Het is in de eerste plaats de zaak van de bedrijfsle­ider”, zegt Bleukx. “Elke zaakvoerde­r moet beslissen welke onderdelen van het bedrijf cruciaal zijn. Die delen moeten optimaal beschermd worden, en via regelmatig­e en volledige backups veiliggest­eld. De rest mag minder sterk beveiligd zijn. Het is in feite een financiële beslissing. Zorg ook voor een noodplan dat regelmatig geoefend wordt, zoals een brandoefen­ing. Organiseer opleidinge­n voor alle medewerker­s: hackers kunnen immers via elke pc binnen geraken. Blijf hen via testmails sensibilis­eren en creeer een meldpunt. En tot slot: aarzel niet om bij een expert aan te kloppen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium