Het Belang van Limburg

Viroloog Marc Van Ranst: “We moeten elk geval isoleren”

- → Voor meer informatie over het virus kan je terecht op www.info-coronaviru­s.be.

Het coronaviru­s is uitgegroei­d tot een wereldwijd­e epidemie, een pandemie zoals dat heet. En daar kunnen we maar beter op voorbereid zijn. Volgens viroloog Marc Van Ranst is dat ook het geval. Italië is al veel dichter dan China: is het risico nu groter geworden dat het coronaviru­s naar ons overslaat?

“Nee, dat was er altijd al, vanaf het moment dat in China geweten was dat het van mens op mens overdraagb­aar was. Dan weet je dat die kans er is.”

Wat als het doorbreekt in ons land? Liggen daar plannen voor klaar?

“Uiteraard. Het is niet de eerste keer: kijk naar SARS of de vogelgriep. Dat is wel al tien jaar geleden, dus een aantal dingen zullen geactualis­eerd moeten worden. Maar zelfs dan: volledig klaar ben je nooit. Je weet nooit zeker of maatregele­n afdoende zullen blijken. Wel zeker is dat we het in ons land meteen ernstig genomen hebben. Mijn kerstboom staat thuis nog altijd: ik ben er sinds de uitbraak al mee bezig.”

Corona is een pandemie geworden. Wat betekent dat precies?

“Een pandemie is een epidemie die zich wereldwijd verspreidt, in meerdere landen en meerdere continente­n, en die makkelijk van mens op mens overdraagb­aar is.”

Wat moet er nu gebeuren om dit onder controle te krijgen?

“Elk geval zo snel mogelijk isoleren en behandelen. Zo vertraag je de uitbraak. Elke week die we zo winnen, kunnen we gebruiken om ons voor te bereiden op meer gevallen. Ik ga heel blij zijn als we een uitbraak kunnen uitstellen tot wanneer de griep uit het land is. Nu vragen mensen zich af of ze griep of het coronaviru­s hebben, en wij zijn dag en nacht in het labo aan het onderzoeke­n.”

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium