Het Belang van Limburg

Akkoord over verkoop abdij, maar nog geen akte

-

ABDIJ COLEN BORGLOON

Abdij van Colen. Ook op een grijze zaterdagmi­ddag blijft dit beschermde monument en het evenzeer beschermde cultuurhis­torische landschap errond wondermooi, zo aan de rand van de vallei van Colen. Er zijn echter steeds hardnekkig­ere geruchten dat de Abdij van Colen, ook bekend als Mariënlof, te koop staat. Of zelfs verkocht zou zijn.

Na drie keer aanbellen, zoals op de kerkdeur staat, en een beetje geduld, opent zuster Myriam tien meter verderop de deur van het witte Pandhof. Wat volgt, is een gesprek tussen een journalist en een vriendelij­ke, maar voorzichti­ge abdis. Zij bovenaan de trap, de journalist onderaan. “In feite heb ik nu geen tijd en bent u ook te vroeg hiervoor”, antwoordt zuster Myriam (79) als ik haar de kwestie voorleg. Samen met zuster Gratia (84) is zij nog de enige overblijve­nde zuster van dit cisterciën­zerinnenkl­ooster dat teruggaat tot de vijftiende eeuw. “Wel waar is dat het klooster te koop staat. Die beslissing hebben we niet licht genomen. We hebben toestemmin­g van onze orde. Zelfs het Vaticaan heeft toestemmin­g gegeven. Er zijn meerdere kopers. Wie dat zijn, kan ik niet zeggen. De verkoop staat nog niet definitief op papier. Er is nog geen akte. De notarissen zijn er nog mee bezig. Kom binnen twee weken of zo nog eens terug.”

“Wat zal er met u en zuster Gratia gebeuren?”, dring ik nog even aan. “Van de kandidaat-kopers moeten we niet weg”, antwoordt zuster Myriam. “Maar zuster Gratia, die hier al zestig jaar woont, wil toch liever weg als het hier anders wordt. Wij krijgen een andere bestemming. Dat komt wel in orde. In dat geval zou de kerk dan museaal worden en dus ontnomen worden aan de eredienst.” Veel meer wil zuster Myriam niet kwijt. “U bent gewoon te vroeg”, glimlacht ze nog eens.

Opgave

Wel staat vast dat men met de verkoop van de aloude abdij niet over één nacht ijs is gegaan. Al in 2015 bestelde het klooster, dat onder supervisie staat van het cisterciën­zerinnenkl­ooster Helfta in Duitsland, een haalbaarhe­idsstudie voor een herbestemm­ing. Die studie werd mee betaald door LSM (Limburg Sterk Merk). Een goed ingelichte bron: “De bedoeling van de studie was te onderzoeke­n of de kloosterfu­nctie kon gecombinee­rd worden met andere activiteit­en. Allerlei pistes zijn onderzocht, ook samenwerki­ngsverband­en met andere kloosters. Op een bepaald moment was er een ernstige piste dat de KULeuven, toen nog onder rector Torfs, er een congrescen­trum zou uitbouwen. Maar nadat rector Torfs niet herverkoze­n raakte, is dat proces stilgevall­en. Dat men uiteindeli­jk beslist heeft om te verkopen, is mijns inziens de laatste optie geweest. In zekere zin is dat een spijtige opgave. Er zijn gewoon te weinig roepingen.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De abdij van Colen in Borgloon, een klooster dat teruggaat tot de 15de eeuw, staat te koop. “Het Vaticaan heeft toestemmin­g gegeven”, zegt een van de inwonende zusters.
FOTO SERGE MINTEN De abdij van Colen in Borgloon, een klooster dat teruggaat tot de 15de eeuw, staat te koop. “Het Vaticaan heeft toestemmin­g gegeven”, zegt een van de inwonende zusters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium