Het Belang van Limburg

“Als het er veel zijn, ruik ik ze. Net een vismijn”

-

PADDENOVER­ZETACTIES TESSENDERL­O

47 padden, 51 kikkers en 1 alpenwater­salamander. De oogst van de paddenover­zetactie zaterdagav­ond in Engsbergen, een van de 276 in Vlaanderen, was niet rijk. Vindt ook vrijwillig­ster Petra Van Doninck. “Het was niet nat genoeg.”

Het gezin Vermeesen - Van Doninck, met dochters Siska (10) en Roxanne (8), woont ruim zeven jaar in Engsbergen. Zij is maatschapp­elijk assistente, hij leraar humane wetenschap­pen. Niets wees erop dat ze aan het begin zouden staan van het paddenover­zetteam in Engsbergen. “Tot we vijf jaar geleden hier voor de deur pletsj, plotsj horen”, herinnert echtgenoot Danny zich. “Kikkers, padden, verpletter­d op het wegdek. Een slachting.”

Botergeil

Vijf jaar later is het gezin beter georganise­erd. De gemeente heeft voor knipperlic­hten en een paddenverk­eersbord gezorgd. De Engsbergse­weg is over 400 meter afgespanne­n met netjes van fijnmazig kippengaas, bekostigd door Natuurpunt en gezet door Danny. Om de twintig meter heeft hij emmers ingegraven. Daarin sukkelen de diertjes botergeil op zoek naar die ene doorgang. Op zoek naar die ene poel of beek aan de overkant. Net uit hun winterslaa­p denken ze meteen aan seks. Sommige mannetjes hebben zich al verankerd op de rug van een groter wijfje. Er gaat geen tijd verloren in paddenland. Ze zijn overigens vroeg dit jaar: de natuur in 2020 krijgt haar lentekrieb­els twee weken vroeger dan normaal.

Populair bij kinderen

Opvallend, padden overzetten is populair bij kinderen. Siska ziet scherp in het schemerdui­ster. Ze vindt het ene na het andere diertje en pakt ze gretig op. Zusje Roxanne en vriendinne­tje Lieselore zijn er een ietsiepiet­sie viezer van. Verderop is Maxime (12) ook even enthousias­t op zoek. “Hij wil later bioloog worden”, glimlacht mama Isabelle.

99 exemplaren was geen topvangst. Danny: “Vorig weekend hadden we er 500. Als ze massaal komen, ruik je ze. Net een vismijn.”

→ Wil u meehelpen? Alle info op www.paddenover­zet.be

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Padden overzetten is ook populair bij kinderen. Hier Roxanne, Siska en Lieselore.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Padden overzetten is ook populair bij kinderen. Hier Roxanne, Siska en Lieselore.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium