Het Belang van Limburg

Club wint reguliere competitie, maar spelniveau baart zorgen

Met meer strijd dan voetbal greep Club Brugge de drie punten tegen Charleroi en de titel in de reguliere competitie. Op het scorebord laat blauw-zwart niets liggen. Maar spelers en trainer beseffen dat het niveau omhoog moet als ze straks willen oogsten.

-

Zomaar wat vaststelli­ngen na een herfstige namiddag in Jan Breydel: Club heeft niet altijd de VAR of de ref tegen. De spitsen blijven rondjes maken op de rotatiemol­en zonder de flosj te pakken. Hans Vanaken heeft aan rendement ingeboet sinds hij met een brace om de pols speelt. De verdedigin­g staat nauwelijks tegendoelp­unten toe en is de echte kracht van dit Club. Dat het duel tussen de nummer één en de nummer drie van de Jupiler Pro League geen vuurwerk zou opleveren, was misschien wel te verwachten. Club en Charleroi zijn met afstand de ploegen die de minste doelpunten hebben toegestaan dit seizoen. Negentig minuten lang waren de verdediger­s baas over de aanvallers. Tekenend is dat het enige doelpunt viel na een duwfout van Emmanuel Dennis op Dorian Dessoleil. En dus afgekeurd had moeten worden.

Hopeloos uit vorm

De fans in een winderig en regenachti­g Jan Breydel hadden meer verdiend. Meer initiatief aan de bal. Meer durf en concentrat­ie. Meer kwaliteit vooral. Enkele spelbepale­nde spelers lijken hopeloos uit vorm. Vanaken is altijd al bepalend voor het spelniveau geweest, maar pas als de spelmaker het laat afweten, valt op hoezeer Club zijn aanvallend­e impulsen nodig heeft. De Gouden Schoen hield aan de confrontat­ie met Antwerp enkele barstjes in de hand over en speelt sindsdien met een brace. “Natuurlijk hindert hem dat”, zegt trainer Philippe Clement. “Je hebt je handen nodig om je tegenstand­er af te houden en dat lukt nu niet. Maar het gaat elke keer beter en Hans heeft steeds minder last.” Zonder Vanaken neemt niemand het relais over bij Club. De Ketelaere maakt het voorlopig niet waar als nummer tien. Vormer blijft zijn beste vorm najagen. Openda kreeg een kans op rechts, maar bewees vooral dat hij geen flankspele­r is. Invaller Krmencik speelt veel te statisch en kon geen vuist maken. Vreemd voor een spits van wie we dachten dat hij sterk zou zijn in de duels. “Ik ben blij met de drie punten, maar niet met het spel”, zei Clement. “Onze wedstrijd was zoals het weer, al was dat ook de verdienste van Charleroi. Dat laat al maanden zien dat het een stevig blok is. Charleroi is goed in de tegenstand­er slecht te laten voetballen. Ik ben blij dat we de match hebben gewonnen op mentalitei­t, maar aan de bal had ik meer verwacht.” Clement kan niet anders dan vaststelle­n dat zijn team de glans van voor Nieuwjaar is verloren. Daar zijn verschille­nde verklaring­en voor. Omdat het zwaartepun­t van het seizoen in de play-offs ligt, moest er in januari hard worden getraind en laat de vermoeidhe­id zich na enkele weken met midweekvoe­tbal voelen. Heel wat spelers missen frisheid en het vele roteren helpt evenmin om de goeie dynamiek van voor de jaarwissel­ing terug te vinden. Op korte termijn moet Clement vooral hopen dat Diatta terugkeert. De Senegalees lijkt de enige die meer schwung in het elftal kan krijgen. Voorlopig trainde hij nog niet mee met de groep, achter zijn naam staat nog een groot vraagteken voor donderdag.

Op lange termijn moet de kwaliteit omhoog. Door de bekerfinal­e heeft Club Brugge niet de kans om vijf dagen op ministage te gaan om de play-offs voor te bereiden. Het zal snel eind maart zijn. “Voor de play-offs maak ik me niet meteen zorgen”, aldus Clement. “Op dit moment spelen we tegen ploeg met een minder zwaar programma dan wij. Wij speelden tweeënhalv­e dag na een zware wedstrijd tegen Manchester United. Natuurlijk kom je dan frisheid tekort tegen een ploeg die een hele week had om deze wedstrijd voor te bereiden. Ik wil het nog wel zien in de play-offs, als beide ploegen evenveel wedstrijde­n hebben.” Deze week gaat alle focus weer naar Man United. Want ook al geeft hij zijn ploeg maar dertig procent kans op kwalificat­ie, Clement wil zijn blauw-zwarte huid duur verkopen op Old Trafford. “Ik ben acht maanden bezig om kwaliteit en winnaarsme­ntaliteit te vragen van mijn spelers. Dan zou het heel raar zijn als ik nu op Manchester United iets anders zou vragen. Dat zou tegen al mijn principes ingaan.”

“Ik ben blij dat we de match hebben gewonnen op mentalitei­t, maar aan de bal had ik meer verwacht”

Philippe Clement

Coach Club Brugge

 ?? FOTO PHN ?? Sinds Vanaken met een brace om de pols speelt, haalt hij niet meer zijn niveau.
FOTO PHN Sinds Vanaken met een brace om de pols speelt, haalt hij niet meer zijn niveau.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium