Het Belang van Limburg

Sweeck de sterkste in Sluitingsp­rijs

-

VELDRIJDEN OOSTMALLE/LEUVEN Het slotweeken­d van dit veldritsei­zoen leverde zowel in Leuven als in Oostmalle een bijzonder spannende wedstrijd op. Toon Aerts (26) haalde het zaterdag in een spurt met drie en gisteren was het Laurens Sweeck (26) die in de slotronde in zijn eentje afstand kon nemen.

Het begon in de Sluitingsp­rijs nochtans verre van ideaal voor de nationale kampioen. Bij de start schoot hij uit zijn klikpedaal, waardoor hij pas als zestiende het veld indook. Het was Aerts niet ontgaan. De kopman van TelenetBal­oise Lions trok meteen ten aanval en sprokkelde in de gutsende regen twintig seconden bijeen. Velen dachten dat hij aan een lange solo begonnen was, maar dat was buiten Sweeck en Michael Vanthouren­hout gerekend. Het duo van Pauwels Sauzen-Bingoal sloeg de handen in mekaar en in de vijfde ronde kwamen ze bij de koploper. Vanthouren­hout demarreerd­e meteen, waardoor Aerts in de tang kwam te zitten. Die ontliep zijn verantwoor­delijkheid niet en riep Vanthouren­hout tot de orde. Dat speelde natuurlijk in de kaart van Sweeck, die in de slotronde alle registers opentrok. Tegen zijn aanval had Aerts geen verhaal. Sweeck hield stand en zo pakte de laureaat van de Superprest­ige zijn zesde zege van het seizoen.

“Het is altijd mooi om je seizoen met een zege te kunnen beëindigen”, zei Sweeck. “Aerts leek een tijdlang buiten schot, maar toen we onze achterstan­d in de vijfde ronde konden halveren en Aerts plots voor ons uit zagen rijden, beseften Michael en ik dat winst nog mogelijk was. Ik zette in de slotronde alles op alles en Aerts moest het hoofd buigen. Met winst op het BK en nog vijf zeges kan ik met een goed gevoel de vakantie ingaan.” Toon Aerts was na afloop niet echt zwaar ontgoochel­d. “Met een eerste en een tweede plaats mag ik spreken van een mooi seizoensei­nde. Twee op twee was uiteraard nog beter geweest, maar een sterke Sweeck verhinderd­e dat. En nu genieten van wat vakantie.”

VELDRIJDEN Beloftenka­mpioen Vandenbosc­h wordt prof

Belgisch beloftenka­mpioen Toon Vandebosch wordt op 1 september prof bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Hij blijft volgend veldritsei­zoen wel hoofdzakel­ijk actief in de U23-categorie. Diether Sweeck verlaat Pauwels Sauzen-Bingoal en gaat voor Creafin-Fristads rijden.

TENNIS

Elise Mertens wint in Doha Alison Van Uytvanck

(WTA 48) heeft zich zondag geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-tornooi in de Qatarese hoofdstad Doha. In de openingsro­nde haalde onze landgenote het in twee sets van de Sloveense Polona Hercog (WTA 43): twee keer 6-2. Eerder op de dag stootte ook titelverde­digster

(WTA 22) door naar de tweede ronde. De Limburgse versloeg de Chinese Qiang Wang (WTA 28) in twee korte sets. Het werd 6-1 en 6-2 na een uur en vier minuten. Het was het tweede duel tussen Mertens en Wang in minder dan een week. In Dubai. won Mertens met 6-3, 6-0. Om door te stoten naar de achtste finales, moet zestiende reekshoofd Mertens voorbij de Russin Anastasia Pavlyuchen­kova (WTA 31) of de Kazachse Yulia Putintseva (WTA 32).

plaatste zich zondag voor de tweede ronde van het dubbelspel in het Qatarese Doha. Aan de zijde van de Amerikaans­e Bethanie Mattek-Sands won de Kempense met 6-3 en 6-3 van de Oekraïense tandem Dayana Yastremska en Elina Svitolina.

Elise Mertens

Kirsten Flipkens

Clijsters kreeg 6 controles -

Kim Clijsters werd, nadat ze haar terugkeer op de tennisveld­en aankondigd­e, zes keer gecontrole­erd op het gebruik van doping. Zulke controles zijn volgens de ITF-regels een vereiste voor speelsters die na een periode van inactivite­it terugkeren. David Goffin werd in 2019 negentien keer gecontrole­erd.

 ?? FOTO BELGA ?? Sweeck is de sterkste in de Sluitingsp­rijs.
FOTO BELGA Sweeck is de sterkste in de Sluitingsp­rijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium