Het Belang van Limburg

Inbrekers slaan cateringbe­drijf kort en klein voor amper 85 euro

Minstens twee inbrekers richtten in de nacht van zaterdag op zondag een ravage aan bij cateringbe­drijf Barbeknoei­erke op de Nijverheid­sweg in Bree. Hun buit: amper 85 euro kleingeld.

- Phillip Pergens

De daders arriveerde­n zondag rond 0.48 uur met een ladder die ze in de buurt konden stelen. Zo klommen ze op het dak en sloegen ze zes dakkoepels aan diggelen. Via het damestoile­t was het vervolgens tijd voor het zware labeur. “Het is ongelofeli­jk wat die mannen hier aangericht hebben”, vertelt een aangeslage­n zaakvoerde­r Jo Leenders. “Ze hebben zich maar liefst 22 minuten lang in het zweet gewerkt. Eerst probeerden ze in de gemeenscha­ppelijke ruimte van het personeel de muur te slopen, maar daar stootten ze op de isolatie. Dan gooiden ze het maar over een andere boeg: een binnenmuur van cellenbeto­n moest er aan geloven.”

Alarm gesaboteer­d

De inbrekers namen hun tijd. Die kans hadden ze ook, want ze hadden op dat moment het alarmsyste­em al vernield. “Onderweg richting de kast hadden ze ook elke sensor ontweken. Het is straf dat ze toesloegen op de zogezegde blinde plaatsen”, zegt Leenders. “Ik ga dan ook zo snel mogelijk samenzitte­n met de leverancie­r van het alarm om hiervoor een oplossing te zoeken. Het is de eerste keer dat ik het slachtoffe­r van een inbraak word, en dat mag meteen ook de laatste zijn.”

Pas toen de zaakvoerde­r om 1.08 uur een melding kreeg dat de buitensire­ne van het alarm een technische panne had, wist hij dat er iets bij zijn bedrijf aan de hand was. De schade blijkt enorm groot. “Ik schat het voorlopig op 15 à 20.000 euro, maar de exacte raming moet nog gebeuren. Het ergste van alles is dat ze alleen een geldkistje hebben gestolen. Daarin

zat ocharme 85 euro. Het geld namen ze mee, het kistje hebben ze in het bosje vlakbij gedumpt. De politie heeft het teruggevon­den. Er is een sporenonde­rzoek uitgevoerd door het technisch labo. Ik zal afwachten wat het verder nog zal opleveren. Gelukkig ben ik verzekerd.”

Er zijn ook beelden van de bewakingsc­amera met geluidsreg­istratie. Daarop is ook een derde stem te horen. Waarschijn­lijk waren ze dus met meer daders. “Het gaat duidelijk om profs. Ze zijn onherkenba­ar en weten waar ze mee bezig zijn. Maar wie weet lopen ze elders tegen de lamp”, aldus de zaakvoerde­r van ’t Barbeknoei­erke.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De schade bij het Barbeknoei­erke is enorm. “Ik schat het voorlopig op 15 à 20.000 euro, maar de exacte raming moet nog gebeuren”, aldus zaakvoerde­r Jo Leenders.
FOTO DICK DEMEY De schade bij het Barbeknoei­erke is enorm. “Ik schat het voorlopig op 15 à 20.000 euro, maar de exacte raming moet nog gebeuren”, aldus zaakvoerde­r Jo Leenders.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium