Het Belang van Limburg

Stoet Kanne waait niet met alle winden mee

-

CARNAVAL Ondanks de talrijke onheilstij­dingen die het ergste voorspelde­n, besliste men in Riemst zondagmorg­en om de carnavalss­toet van Kanne in de namiddag toch te laten doorgaan.

“We hebben beslist geen spijt dat de optocht is doorgegaan, integendee­l” zegt Filip Beckers van de organisere­nde carnavalsv­ereniging ‘De Witters’. “De voorspelde storm had zijn grootste krachten al verspild toen hij in Kanne arriveerde en het beetje regen heeft noch de deelnemers, noch de toeschouwe­rs afgeschrik­t. De typische vriendscha­ppelijke carnavalsa­mbiance was er en dat is toch de essentie van het evenement.”

Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) was ook blij dat de voorspelli­ngen niet bewaarheid werden. “Nog voor de optocht begon, circuleerd­en er op Facebook een aantal berichten dat de toelating onverantwo­ord zou zijn. Maar we hebben in onze veiligheid­scel de mogelijke voor- en nadelen afgewogen en zijn samen tot het besluit gekomen dat de stoet kon doorgaan, weliswaar onder verstrengd­e voorwaarde­n. Zo mocht niemand helemaal bovenaan op de praalwagen­s staan. Bij de passage over de brug over het Albertkana­al mocht niemand op de wagens staan omdat de wind daar het hardst kan scheppen. Bovendien werd het parcours ingekort om de open vlakten te vermijden. Kanne ligt trouwens in een dal, waar de rukwinden volgens de weerdienst­en minder sterk zijn. Onze beslissing was dus geen nattevinge­rwerk, maar wel degelijk onderbouwd en gewetensvo­l genomen.” De 25 deelnemend­e groepen hadden zelf ook extra maatregele­n genomen. Zoals de Parochiale Jeugd Zichen-Bolder die met ‘Air Force’ een mooie wagen in de stoet hadden. “Wij hebben bijkomend afgesproke­n om alleen muziek te draaien, geen grote lichten noch de rookmachin­es te gebruiken om zo bij mogelijk stormweer elektricit­eitsproble­men te vermijden”, vertelt Bart Blokken.

Opvallend in de stoet was de wagen van de plaatselij­ke Heemkring, met een knipoog naar de babyborrel van dochter Delphine van koning Albert. Grootste groepen waren de verzamelde paters en nonnen van de Strupkes United uit Vroenhoven en ook de astronaute­n en aliens van ‘Sjut In’ uit Kanne. Ook mooi was het casino van ‘De Peumpeleer­s’ uit Kanne en de whiskystok­erij van ‘De Jodelèrre’ uit Val-Meer.

De stoet verliep probleemlo­os en was al een tijdje binnen toen de hemelsluiz­en zich boven het witte dorp openden.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Beschermd tegen de regen en met veiligheid­smaatregel­en tegen de wind trok de stoet van Kanne zondag uit.
FOTO TOM PALMAERS Beschermd tegen de regen en met veiligheid­smaatregel­en tegen de wind trok de stoet van Kanne zondag uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium