Het Belang van Limburg

Ex-kampioen rallycross wil dat Duivelsber­gcircuit blijft

Limburgs ex-Europees kampioen rallycross Tony Kuypers doet een emotionele oproep om het Duivelsber­gcircuit in Opgrimbie te behouden. Momenteel loopt er een openbaar onderzoek, waarna de provincie moet beslissen over het voortbesta­an van het circuit.

- Jos Thomassen

Rallycross is één groot feest waar er nooit sprake is van baldadighe­den. Het zijn stuk voor stuk grote families die bij elke wedstrijd genieten van het spektakel. Laat dit alstublief­t niet verloren gaan”, zo klinkt het bij exkampioen rallycross Tony Kuypers. Zijn oproep is gericht aan de bevoegde instanties die zich straks moeten buigen over de verlengde uitbating van het circuit. “Omdat het voortbesta­an van het rallycross­circuit in gevaar komt, wil ik als enige Limburgse Europese rallycross­kampioen in actie schieten”, aldus Kuypers.

“Ik heb mijn titel te danken aan het feit dat dit circuit als het ware in mijn achtertuin ligt. Het is ook altijd een begrip is geweest in deze regio. Vanaf mijn tiende volgde ik hier wedstrijde­n en droomde ik ervan om er ooit zelf te mogen rijden. Van zodra het kon, nam ik dan ook deel aan de wedstrijde­n. Die waren destijds verdeeld over de drie circuits die België toen nog telde. Het hoogtepunt van het jaar was als er een Europese manche op de kalender stond. Toen er in 1993 een instapklas­se in het leven geroepen werd, greep ik mijn kans. Dat jaar werd ik de eerste Belg die een Europese titel mee naar huis mocht nemen. Het zou zonde zijn dat zo’n stuk nostalgie verdwijnt”, besluit de ex-piloot.

Lijvig dossier

De Belgische Rallycross, uitbater van het terrein, maakt zich sterk dat de accommodat­ie tegen eind mei een nieuwe vergunning krijgt. “Het Horensberg­damcircuit in Genk ligt middenin het Nationaal Park en is vergund. Waarom zou de Duivelsber­g, aan de rand van het Nationaal Park, dan geen vergunning krijgen?” maken rijders, fans en organisato­ren zich sterk. Jarenlang werd gezocht naar een alternatie­f voor het Maasmechel­se circuit, maar zowel in Genk als in Lommel werd er geen geschikte locatie gevonden. Vandaar dat Maasmechel­en in polepositi­on ligt voor een verlengde uitbating. De Belgische Rallycross­vereniging (BRCV) diende daartoe een lijvig - en kostelijk - dossier in bij de provincie. Op de jongste hoorzittin­g was er beperkt protest uit de groene hoek.

“Bereid tot dialoog”

“Momenteel loopt er een openbaar onderzoek”, klinkt het bij het bestuur van de de Rallycross­vereniging. “Begin maart wordt dat onderzoek afgerond. Het Maasmechel­se schepencol­lege heeft afgelopen week het milieueffe­ctenrappor­t goedgekeur­d. Het is nu aan de provincie om een uitspraak te doen over een vergunning.”

De rallycross­vereniging kreeg de afgelopen seizoenen steun uit verschille­nde politieke geledingen. Parlementa­iren, plaatselij­ke politici, provincier­aadsleden en zelfs ex-gouverneur Herman Reynders kwamen recent nog een kijkje nemen. “Wij zijn bereid om in dialoog te gaan met de natuurvere­nigingen”, klinkt het nog bij de BRCV. “Het gaat jaarlijks om tien wedstrijde­n, een recreatief weekend en een weekend voor het goede doel. In totaal twaalf weekends. Daaronder valt ook het Special Car Treffen, een evenement voor het goede doel, dat onlangs het dertigjari­g bestaan vierde.”

 ?? FOTO JTH ?? Jarenlang werd gezocht naar een alternatie­f voor het Maasmechel­se circuit, maar zowel in Genk als in Lommel werd er geen geschikte locatie gevonden. Daarom wil Maasmechel­en nu een verlengde uitbating.
FOTO JTH Jarenlang werd gezocht naar een alternatie­f voor het Maasmechel­se circuit, maar zowel in Genk als in Lommel werd er geen geschikte locatie gevonden. Daarom wil Maasmechel­en nu een verlengde uitbating.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium