Het Belang van Limburg

Heibel op gemeentera­ad: Open Vld verlaat de zaal

- Raymond Polus

Tijdens de gemeentera­ad in Kortessem van vrijdagavo­nd liepen de gemoederen hoog op. Open Vld verliet de zaal omdat hun ingediende punten afgevoerd werden.

“Burgemeest­er Thijsen is net één maand voorzitter van de gemeentera­ad en de oppositie wordt meteen monddood gemaakt”, zo vindt fractielei­der Marie-Paule Vandormael (Open Vld). “Conform het huishoudel­ijk reglement had onze fractie zeven bijkomende punten ingediend in het belang van onze inwoners. Zo wilden we onder meer de aandacht vestigen op het onveilige fietspad in de Luimerting­enstraat, op de noodzakeli­jkheid van het updaten en actualiser­en van de gemeenteli­jke website en op het kappen van de bomen in Jongenbos, zonder vergunning. Helaas kreeg niemand van onze raadsleden de kans om hun punt toe te lichten: ze werden een voor een weggestemd. Ons constructi­ef oppositie voeren werd met de grond gelijk gemaakt. Deze praktijk is een democratie onwaardig. Daaraan wensten we dan ook niet langer mee te doen” besluit Vandormael.

Apart overleg

“De punten voldeden niet aan de vormvereis­ten om ingediend te worden”, reageert burgemeest­er Tom Thijsen (CD&V). “De voorbije maanden werden er, over alle partijgren­zen heen, afspraken gemaakt over de goede werking van de gemeentera­ad. In de voorbereid­ing van de gemeentera­ad van vrijdagavo­nd werd er zelfs een apart overleg georganise­erd tussen alle fractielei­ders van de meerderhei­d én de oppositie. Van de drie oppositiep­artijen wilde alleen Open Vld niet bij dit overleg aansluiten, ondanks drie uitnodigin­gen. Door te weigeren om aan tafel te schuiven voor een voorafgaan­delijk overleg en door de vergaderta­fel te verlaten tijdens de gemeentera­adszitting kiest Open Vld voor de confrontat­ie eerder dan een dialoog. Dat is erg jammer. Ik herhaal de oproep om aan te sluiten bij het overleg en het eerbiedige­n van de reglemente­n en de afspraken. Die gelden voor iedere politieke partij en voor ieder raadslid.”

Hoe het nu verder moet, zal blijken in maart, wanneer de gemeentera­ad opnieuw samenkomt.

 ?? FOTO BB ?? Marie-Paule Vandormael.
FOTO BB Marie-Paule Vandormael.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium