Het Belang van Limburg

“Soms dacht ik: hoe is het mogelijk dat jullie exact hetzelfde willen?”

Voor het eerst in Blind getrouwd kunnen de koppels een beroep doen op een wedding coach. Lieke Biesemans (40) probeert de wensen van twee mensen die elkaar nog nooit gezien hebben met elkaar te verzoenen.

- Eva De Poorter

“Mijn mama is negentien jaar geleden gestorven, toen ik nog jong was. Mijn broer en ik gaan het bruidsboek­et op het graf leggen. Dat wou ik graag nog even doen.” Het was een pakkend moment zondagavon­d toen Laura Lieckens (27) haar verhaal deelde met haar man Sonny Wagemans (30) en vervolgens samen onder twee paraplu’s de bloemen op het graf legde.

Dat daar tijd en ruimte voor gemaakt werd, heeft wedding coach Lieke Biesemans geregeld. Zij begeleidt de Blind getrouwd-deelnemers naar hun trouwdag. “Mijn ervaring leert dat het deugd doet als je mensen de kans geeft om zo’n verlies een belangrijk­e plek te geven op zo’n hoogdag. Dat haar moeder er niet meer is, zit altijd in haar achterhoof­d. Door even naar het graf te gaan, mag ze nu even stilstaan bij die realiteit. Hetzelfde geldt voor Winnie en haar papa, die strijdt tegen beenmergka­nker. Haar trouwdag delen met haar vader is bijna even belangrijk als die delen met haar man.” Lieke is dus niet ingehuurd om de bloemen of de feestzaal te gaan kiezen. Wel om de persoonlij­kheid van de deelnemers naar voor te laten komen. “Die eerste ontmoeting is er één van twee harten, niet van twee hoofden. Dan gaat het om emotie en inhoud. Waar houden ze van? Welke mensen moeten een belangrijk­e plek krijgen die dag?”

Mond houden

En het blijkt niet zo moeilijk om de wensen van twee onbekende met elkaar te verzoenen. “Soms dacht ik: hoe is het mogelijk dat jullie exact hetzelfde zeggen? Vooral bij Winnie en Jonah viel me dat op: allebei hechten ze veel belang aan de sleutelfig­uren in hun leven. Maar ik ben ook piekerend naar huis gereden. Zo wist Tatiana heel goed waar ze naar op zoek was. Dat is duidelijk, maar des te moeilijker voor de andere partij om iets te veranderen en er kan meer tegenvalle­n.”

Dankzij een briefing wist ze wie ze voor zich had. Tegelijk wist ze wie gematcht werd, maar dat maakt het moeilijk om je mond niet voorbij te praten. “Bij Lothar en Tatiana volgden de huisbezoek­en elkaar op dezelfde dag op. Tatiana vertelde dat ze op zoek was naar een lieve, romantisch­e teddybeer. Toen dacht ik: Ze kan van mijn gezicht lezen dat Lothar zo iemand is.” Laura was dan weer heel nieuwsgier­ig. “Ik zat nog maar net op mijn stoel, toen Laura me al vroeg of ik haar man had gezien: Ik heb gehoord dat er ene van Oud-Turnhout meedoet (Laura is zelf van Turnhout, nvdr.). Dan moet jij daar met een uitgestrek­en gezicht zitten.”

Carrièresw­itch

Al zes jaar zorgt Lieke met Stories by Mabel er zo voor dat koppels de meest persoonlij­ke invulling kunnen geven aan hun huwelijksd­ag. Daarvoor was ze tien jaar lang actief in nationale en internatio­nale politiek. Ze was kabinetsme­dewerker bij Karel De Gucht toen hij minister van Buitenland­se Zaken was en werkte in het Europese Parlement rond mensenrech­ten. “Opeens was het vat af. Ik ben gecrasht en alles was lastig. Toen heb ik een cursus wedding planner gevolgd in Nederland. Al na twee dagen wist ik: dit is het niet. Ik wilde mensen trouwen op een alternatie­ve manier. Niet op een kwartiertj­e in een gemeentehu­is of anderhalfu­ur in een kerk. Op dat moment zocht mijn zus nog iemand om haar te trouwen. Zo komt het dat ik op haar grote dag met een micro in mijn handen stond. Ik heb het grootste respect voor de politieke beesten die in de parlemente­n zitten, maar ik ben vree blij dat ik nu het verschil kan maken voor mensen op hun belangrijk­ste dagen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BLIND GETROUWD ?? Dankzij Lieke (foto) kon Laura (foto boven) in ‘Blind Getrouwd’ op haar trouwdag bloemen gaan leggen op het graf van haar moeder.
FOTO BLIND GETROUWD Dankzij Lieke (foto) kon Laura (foto boven) in ‘Blind Getrouwd’ op haar trouwdag bloemen gaan leggen op het graf van haar moeder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium