Het Belang van Limburg

Liefdesver­haal en ABBA-hits

- Rudi Smeets

Op 7 maart vindt in Antwerpen de première plaats van de Vlaamse versie van Mamma Mia!, een musical met de grootste hits van de Zweedse succesgroe­p ABBA. Het afgelopen weekend passeerde de volledige cast in het Hasseltse Ethias Theater voor twee try-outs. Er volgen er nog vier.

Dancing Queen, Super Trouper, Thank you for the Music, I have a Dream, Chiquitita: het is maar een haastige greep uit de discografi­e van de Zweedse popgroep ABBA, die vooral in de jaren zeventig en tachtig de ene hit na de andere scoorde. De combinatie van al die succesnumm­ers met een grappig liefdesver­haal resulteerd­e meer dan twintig jaar geleden in een musical, die op 6 april 1999 in première ging in het Londense Prince Edward Theatre en daar nog altijd loopt.

De Nederlands­e versie werd geproducee­rd door Joop van den Ende en was eveneens in Antwerpen te zien. Nu is er ook een Vlaamse Mamma Mia!. Musicalpro­ducent Deep Bridge trommelde daarvoor een lange lijst van bekende namen op. Stany Crets (regisseur en acteur), Evi Hanssen, Ann Van den Broeck, Tinne Oltmans, Johan Terryn en Ilse La Monaca, om de belangrijk­ste te noemen.

Alleenstaa­nde moeder

Het verhaal speelt zich af op een Grieks eiland. Protagonis­ten zijn de alleenstaa­nde moeder Donna en haar dochter Sophie, die op het punt staat te trouwen. Sophie wil dolgraag worden weggegeven door haar echte vader, maar het blijkt niet eenvoudig om uit te vlooien wie dat is. Ze zoekt een antwoord op die vraag en nodigt drie vroegere liefdes van haar moeder uit …

“Het is een musical met een erg hoge feelgoodfa­ctor “, zegt Ann Van den Broeck, die Donna vertolkt. “Qua entertainm­ent plaats ik Mamma Mia! naast Grease, waarin ik meer dan tien jaar geleden meespeelde. Ongecompli­ceerd en pretentiel­oos, maar wel heerlijk ontspannen­d.”

“Ik heb niet lang moeten nadenken toen ze me vroegen”, zegt Evi Hanssen, Donna’s jeugdvrien­din Tanya. “Als klein meisje was ik gek van musicals. Mary Poppins, Annie, The Sound of Music en Grease ken ik allemaal uit het hoofd. Het is de eerste keer dat ik zelf in een musical meespeel. En ja, het is me vanaf de eerste repetitie enorm bevallen.”

Rosie, een andere jeugdvrien­din van Donna, wordt gespeeld door Ilse La Monaca. “Voor mij is deze reeks voorstelli­ngen wel speciaal”, zegt de Lummense. “Ik speel elke avond een thuismatch met behoorlijk wat persoonlij­ke supporters. (lacht) De muziek is me op het lijf geschreven. In mijn tienerjare­n was ik een echte discochick. In mijn kamer hing zelfs een spiegelbol.”

→ Mamma Mia!, nog tot 1 maart try-outs in Ethias Theater, vanaf 5 maart in Stadsschou­wburg Antwerpen – www.deepbridge.be

 ?? FOTO DEEP BRIDGE ?? Mamma Mia!, met Ilse La Monaca (l.), Ann Van den Broeck (midden) en Evi Hanssen (r.).
FOTO DEEP BRIDGE Mamma Mia!, met Ilse La Monaca (l.), Ann Van den Broeck (midden) en Evi Hanssen (r.).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium