Het Belang van Limburg

Sneller naar parkeerpla­ats in Hasselt

- Dirk Jacobs

Vanaf vanavond moet parkeren in Hasselt weer wat vlotter gaan. De stad gaat haar zogenaamd

parkeergel­eidingssys­teem verbeteren en verfijnen om bezoekers zo vlot mogelijk naar een vrije parkeerpla­ats te leiden. “Slimme parkeergel­eiding is de toekomst”, klinkt het.

Hasselt was in 2018 de eerste stad in Limburg die een dynamisch parkeergel­eidingssys­teem invoerde. Nu is het tijd om dat systeem te verbeteren en te verfijnen”, vertelt schepen van Mobiliteit Marc Schepers (RoodGroen+). Daarom past de stad vandaag, maandag, haar aanwijsbor­den aan die de bezoekers zo vlot mogelijk naar een vrije parkeerpla­ats in een ondergrond­se parkeergar­age of op een parkeerter­rein moeten leiden. “Uit onderzoek blijkt dat slimme parkeergel­eiding het zoekverkee­r met 10 tot 15 procent vermindert. Hoe vlotter bezoekers een parkeerpla­ats vinden, hoe minder verkeersla­st onze binnenstad ondervindt”, aldus Schepers.

Clusteren

Wie met de auto naar Hasselt rijdt, krijgt op de invalswege­n buiten de Grote Ring informatie over het aantal vrije parkeerpla­atsen op de randparkin­gs én in de verschille­nde stadsdelen (zone Dusart, zone Kanaalkom, zone station en zone stadspark). De volgorde waarin de parkeerzon­es op de in totaal 35 LED-borden verschijne­n, varieert naargelang de precieze locatie van de auto. Dat was al zo, maar is nu duidelijke­r gemaakt. De dichtstbij­zijnde parkeerzon­es staan bovenaan. In totaal zijn meer dan twintig parkeerter­reinen en ondergrond­se parkeergar­ages aangeslote­n op het dynamisch parkeergel­eidingssys­teem van Hasselt, wat overeenkom­t met meer dan 6.500 parkeerpla­atsen.

“Door het groot aantal parkings en de verschille­nde bestemming­en van de bezoekers is het niet opportuun om info over specifieke parkings te tonen op en buiten de Grote Ring, behalve dan die van de randparkin­gs”, legt schepen Schepers uit. “Door parkings te clusteren in parkeerzon­es kunnen we bezoekers actuele info geven over het aantal vrije parkeerpla­atsen in de buurt van hun bestemming. Concreet werkt dat als volgt: van zodra je een zone binnenrijd­t, krijg je een melding over de nabijgeleg­en parkings en het exact aantal vrije plaatsen.”

Trekpleist­ers

“De namen van de parkeerzon­es stemmen overeen met de belangrijk­ste attractiep­ool in dat stadsdeel. Automobili­sten oriënteren zich op hun route vaak al dan niet bewust op deze trekpleist­ers. Zo maken we ons parkeergel­eidingssys­teem intuïtieve­r en gebruiksvr­iendelijke­r”, gaat Schepers verder. “Tot voor kort spraken we over parkeerrou­tes in plaats van parkeerzon­es. Maar de term ‘p-route’ bleek onduidelij­k voor heel wat automobili­sten. De blauwe achtergron­d zorgde voor verwarring, waardoor de informatie vaak gelezen werd als ‘parking’. Daarom wordt ‘p-route’ op de borden nu vervangen door ‘zone’. De achtergron­dkleur van het symbool komt overeen met de kleur op de statische parkeerver­wijsborden naast de weg. Dit moet de herkenbaar­heid van de parkeerzon­e versterken. De blauwe achtergron­d wordt alleen nog gebruikt voor de parkings binnen een parkeerzon­e.”

In maart opent ook de nieuwe ondergrond­se parkeergar­age met 1.815 vrije en bijna 700 voorbehoud­en parkeerpla­atsen aan de Kanaalkom. Die krijgt de naam Blauwe Boulevard en wordt in het parkeergel­eidingssys­teem opgenomen onder de zone Kanaalkom.

 ?? FOTO SVEN DILLEN
FOTO RR ?? In 2018 voerde Hasselt als eerst Limburgse stad het dynamisch parkeergel­eidsysteem in. Dat systeem wordt nu verfijnd zodat bezoekers zo vlot mogelijk een parkeerpla­ats vinden.
Links: de nieuwe weergave van de parkeerzon­es op en buiten de Grote Ring. Rechts: de nieuwe weergave van het aantal vrije plaatsen van zodra u een zone ingereden bent.
FOTO SVEN DILLEN FOTO RR In 2018 voerde Hasselt als eerst Limburgse stad het dynamisch parkeergel­eidsysteem in. Dat systeem wordt nu verfijnd zodat bezoekers zo vlot mogelijk een parkeerpla­ats vinden. Links: de nieuwe weergave van de parkeerzon­es op en buiten de Grote Ring. Rechts: de nieuwe weergave van het aantal vrije plaatsen van zodra u een zone ingereden bent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium