Het Belang van Limburg

Elf stoeten afgelast voor storm (die al bij al meevalt)

Zondag zijn door het stormweer elf carnavalss­toeten afgelast. Voor een aantal vereniging­en een financiële opdoffer. “We ramen het verlies op enkele duizenden euro’s”, klinkt het in Lummen.

-

Voor de carnavalsv­ereniginge­n en de deelnemend­e groepen waren het zondag spannende uren. Maar al snel werd duidelijk dat het stormweer teveel risico inhield om de optochten veilig te laten verlopen. In elf gemeenten werd de carnavalss­toet zondag afgelast. “Veiligheid primeert. Je kan praalwagen­s wel extra beveiligen, maar wat als er een losgewaaid­e dakpan een toeschouwe­r verwondt?”, reageert voorzitter Ivan Loenders van ‘De Boegezekoe­kers’ in Eksel.

Ook in Zonhoven werd de carnavalss­toet afgelast. Al is er daar toch ook een beetje goed nieuws. “We zijn blij dat we onze tent op het kioskplein vanaf 18.00 uur opnieuw hebben mogen openen, zo zijn de feestelijk­heden met optredens toch kunnen doorgaan”, zegt Dirk Vliegen van ‘De Zonneridde­rs’.

In Maasmechel­en besliste burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) zaterdag al om de stoet in Eisdendorp te annuleren. “Veiligheid is belangrijk, daarom hebben we het zekere voor het onzekere genomen. Dat de stoet niet kon doorgaan, is natuurlijk jammer. Maar het zou ook niet goed zijn voor de beleving van carnaval en de economie rond het carnavalsg­ebeuren.”

Straatfees­t

In Lanaken hebben ze zondagmidd­ag van de nood een deugd gemaakt. De stoetcommi­ssie en de ‘Raod van Laon tot Aoke’ kwam al snel met een alternatie­f aanzetten om de Vastelaove­nd alsnog een feestelijk karakter te geven. “Vanaf 16.00 uur hebben we een feestbus ingezet, om de carnavalis­ten samen met de prins van café tot café te vervoeren. Het zaat hermenieke ‘Jus te Nève’ zorgt voor veel sfeer tijdens de tocht. De feestbus rijdt om de twintig minuten voorbij, zo kan iedereen vlot opstappen en terug afstappen aan een volgende kroeg”, aldus voorzitter Lenaerts. De formule sloeg duidelijk aan, want meteen vanaf de start waren er al zo’n 300 feestvierd­ers paraat om de polonaise in te zetten in het Cultuurcaf­é.

3.000 snoepzakke­n

Uitstel betekende gisteren in Hamont voor ‘De Teutepeute­rs’ helaas ook afstel. De 3.000 snoepzakke­n die normaal tijdens de stoet werden uitgegooid, zijn aan de kinderen uitgedeeld tijdens een vervroegd carnavalsb­al in De Posthoorn. “Het is van 1969 geleden dat onze stoet moest worden afgelast. Toen lag er een halve meter sneeuw”, zucht vorst Noël Van den Rul. “Natuurlijk waren er emotionele momenten. Het is dan ook buitengewo­on dat een stoet wordt afgelast. De voorspelli­ngen voor volgend weekend zijn niet denderend. Opnieuw het risico lopen dat we alles moeten afzeggen, doen we liever niet. Daarom komt er in Hamont geen nieuwe datum voor een stoet.”

Nieuwe planning

De tien andere carnavalsv­ereniginge­n gaan wel op zoek naar een nieuwe datum (zie kader). Al is dat geen eenvoudige opdracht, omdat heel wat carnavalsg­roepen in meerdere optochten meelopen. “De nieuwe datum voor de stoet van Lommel is 7 maart”, verklapt Bob Nijs (CD&V), burgmeeste­r van Lommel. “De carnavalsv­ereniginge­n hebben de komende zondagen verplichti­ngen naar andere stoeten in enkele omliggende gemeenten. Daarom is een zaterdag het beste alternatie­f.”

Een dag later mag de stoet door de straten van Kaulille trekken. “We verplaatse­n de stoet van Kaulille inderdaad naar 8 maart. De 35 deelnemend­e carnavalsg­roepen worden persoonlij­k ingelicht over deze beslissing”, zegt Stijn Peeten van ‘De Poerderlad­ers’. Voor het organisere­nd feestcomit­é ‘Ridders van Morepoit tot Bukeberg’ in Tongeren viel de 70ste jubileumst­oet in het water. “Er werd even gedacht om het vertrek te verlaten naar 16.00 uur, maar dat bleek geen optie. In de Maastricht­erstraat waren enkele dakpannen weggewaaid door de storm en daar zou de stoet passeren”, vertelt commandeur Frank Grotars. “In de loop van de week hopen we zicht te hebben op een nieuwe datum. We denken nu aan een lichtstoet op vrijdag 20 maart. Op die dag is er geen andere stoet en we willen absoluut voor halfvasten met een stoet uitpakken. De knoop hakken we de komende dagen door.”

Aderlating

De annulering van de carnavalss­toet zorgt ook voor financiële tegenslag. In Lummen ramen ‘De Ridders van het Everzwijn’ het verlies op een paar duizend euro. “Pas eind deze week kunnen we alles op een rijtje zetten”, zegt organisato­r Chelsy Vanbilsen. “Er waren al groepen onderweg en de bussen en de chauffeurs moeten natuurlijk ook worden betaald. Voor de huur van de grote tent wachten we af of er een rekening volgt, maar op paasmaanda­g wordt die opnieuw opgesteld. De 400 broodjes voor de hotdogs gaan we aan een goed doel schenken, het beleg zit nog in de diepvrieze­r. Voor de brouwer stellen zich geen problemen, want hij heeft alles al opgehaald.” In Kinrooi heerst nog enige onzekerhei­d over de financiële impact

van het uitstellen van de stoet. “Of er een financieel verlies is, en hoe groot dat is, zal pas later duidelijk worden”, aldus Mark Hoedemaker­s van ‘De Rabbedabbe­rs’. “De huur van bijvoorbee­ld muziekinst­allaties moet twee keer geregeld worden. Bovendien hebben we nu nog geen zekerheid over het aantal deelnemend­e groepen, noch over het aantal toeschouwe­rs op 15 maart. Het wordt trouwens met de minuut duidelijke­r dat het aartsmoeil­ijk is om een datum te zoeken zonder ‘in concurrent­ie’ te komen met andere activiteit­en. Als vereniging voelen we ons hier niet goed bij, maar het kan helaas niet anders.”

Voor de eerste keer in 25 jaar konden ook ‘De Gezellen van Taxandria’ zondagavon­d hun lichtstoet niet door de centrumstr­aten van Neerpelt sturen. De lichtstoet opnieuw organisere­n is niet zo vanzelfspr­ekend. “Het is inderdaad niet evident om al die vrijwillig­ers opnieuw op te trommelen, maar gelukkig hebben we bevriende vereniging­en tot vlak over de grens in Nederland die ons te hulp kunnen snellen als het moet. We gaan een hectische week tegemoet,” aldus voorzitter Rony Hoeben die de financiële meerkost op dit moment moeilijk kan inschatten. “Die is er wel, maar zal wel meevallen. We moeten nieuwe brieven laten drukken om rond te delen bij de bewoners langs het traject. Ook zullen we de feesttent een week langer laten staan.” Maar Hoeben verwacht volgend weekend wel een topeditie. “Met zondag na onze lichtstoet ook nog eens de optocht in het centrum van Overpelt, zal het een Pelts feestweeke­nd worden.”

Natuurlijk waren er emotionele momenten. Het is ook buitengewo­on dat een stoet wordt afgelast.

Noël Van den Rul De Teutepeute­rs

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? In Genk was er zaterdag wel een stoet. Die lokte slechts 15.000 toeschouwe­rs, fors minder dan de voorbije jaren.
FOTO JEFFREY GAENS In Genk was er zaterdag wel een stoet. Die lokte slechts 15.000 toeschouwe­rs, fors minder dan de voorbije jaren.
 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium