Het Belang van Limburg

Coronapani­ek in Italië, België past reisadvies aan

- Dominiek Claes / Guy Stevens / Belga

Het nieuwe coronaviru­s blijft om zich heen grijpen in de noordelijk­e Italiaanse regio Lombardije. Uit vrees voor meer besmetting­en werden draconisch­e maatregele­n afgekondig­d: elf steden in het noorden en noordooste­n zijn onder quarantain­e geplaatst.

Het vreemdste zicht van het afgelopen weekend? De modellen van Giorgio Armani die zondagnami­ddag in een lege zaal de catwalk op moesten tijdens de modeweek in Milaan. Het publiek mocht niet binnen. Ook de straten van Venetië bleven akelig leeg: het jaarlijkse carnaval werd afgelast (zie kader). Voetbalwed­strijden waaronder die van het Inter Milaan van Romelu Lukaku en het Atalanta van Timothy Castagne en andere festivitei­ten werden afgelast. Alles werd gedaan om te vermijden dat Italianen in groep buiten kwamen.

In een paar dagen tijd is de sluimerend­e angst voor het coronaviru­s in het noorden van Italië dan ook omgeslagen in paniek, na een massale stijging van het aantal besmetting­en. In Lombardije waren zondag tot dusver 89 besmetting­en gemeld, zo maakte gouverneur Attilio Fontana zondag bekend. Het totale aantal besmetting­en in Italië komt met 132 inmiddels ruim boven de honderd. In heel Italië zijn tot dusver drie mensen overleden nadat ze waren besmet met het virus. Zondagavon­d bezweek een oudere vrouw, nadat eerder een 87-jarige man en een vrouw van 77 om het leven kwamen.

50.000 mensen

Premier Giuseppe Conte kondigde zaterdag drastische maatregele­n aan om verdere verspreidi­ng van het virus te voorkomen. “In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemmin­g worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan”, stelde hij op een persconfer­entie. De noodmaatre­gelen blijven volgens Conte enkele weken van kracht. Ze hebben gevolgen voor zowat 50.000 mensen, die al het verzoek hadden gekregen thuis te blijven. Scholen en bedrijven moeten in die gebieden de deuren sluiten. Politieage­nten en militairen bewaken de toegangswe­gen zodat niemand de dorpen in of uit kan en iedereen kreeg het bevel ramen en deuren gesloten te houden en contact met andere mensen te mijden. Het gaat om elf steden: tien in de regio Lombardije en één nabij Padua in de noordweste­lijke regio Veneto. Codogno, een gemeente op een 60-tal kilometer van de Lombardisc­he hoofdstad Milaan, geldt als het centrum van de besmetting met het covid-19-virus, de officiële naam van het virus. Codogno telt 15.000 inwoners, van wie er velen in Milaan werken. Het openbare leven is er stilgevall­en.

China

De uitbraak van het nieuwe coronaviru­s heeft volgens de Chinese president Xi Jinping geleid tot de grootste gezondheid­scrisis in de geschieden­is van de Volksrepub­liek China. “Dit is een crisis voor ons en een zware beproeving”, zei de Chinese leider zondag volgens staatsmedi­a. Xi noemde het tijdens een vergaderin­g met de hoogste leiders van het land noodzakeli­jk dat wordt geleerd van de “duidelijke tekortkomi­ngen” die aan het licht kwamen in de strijd tegen het nieuwe coronaviru­s, waar in China bijna 77.000 mensen mee besmet raakten. Ruim 2.400 patienten zijn overleden.

In eigen land hebben zondag de twee laatste Belgen die uit China werden gerepatrie­erd en in quarantain­e werden geplaatst, het ziekenhuis mogen verlaten.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het Italiaanse stadje Codogno geldt als het centrum van de besmetting. Het openbaar leven is er stilgevall­en.
FOTO PHOTO NEWS Het Italiaanse stadje Codogno geldt als het centrum van de besmetting. Het openbaar leven is er stilgevall­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium