Het Belang van Limburg

Geen enkel spoor naar doodrijder asielzoeks­ter

“Hier zouden we veilig moeten zijn, en dan gebeurt zoiets.” Het ongeloof bij de asielzoeke­rs in opvangcent­rum De Bark is groot, nu medebewoon­ster Shamsa Mohamed (21) het leven liet bij een verkeerson­geval. De automobili­st pleegde vluchtmisd­rijf.

- Zahra Boufker

Het ongeloof bij de medebewone­rs van de jonge Shamsa Mohamed is groot. Iedereen in De Bark, het opvangcent­rum voor asielzoeke­rs van het Rode Kruis in Heusden-Zolder, is zwaar onder de indruk van de gebeurteni­ssen. “Een goedlachse jongedame die altijd klaarstond voor iedereen in het centrum”, vertelt Saleh uit Jemen over de jonge Somalische vrouw. “We gaan haar missen.”

Shamsa liet zaterdagav­ond het leven bij een dodelijk verkeerson­geval met vluchtmisd­rijf. Iets voor middernach­t werd de 21-jarige asielzoeks­ter gegrepen door een wagen in de Kapelstraa­t in Heusden. Aan de ingang van het centrum waar ze al een zestal maanden verbleef. Shamsa was op wandel met twee vriendinne­n, waarvan één hoogzwange­r, uit het centrum. De twee vrouwen waren in shock en werden door medebewone­rs en begeleider­s opgevangen in het centrum.

“Ik hoorde een klap en ben onmiddelli­jk gaan kijken wat er gaande was. Ze lag daar roerloos badend in het bloed”, vertelt Saleh. “Ze had zware verwonding­en aan haar hoofd. Wij hebben onmiddelli­jk de hulpdienst­en gebeld en ze waren heel snel ter plaatse. Bij aankomst probeerden ze Shamsa te reanimeren, maar dat was onmogelijk.” Volgens een ooggetuige vluchtte de dader na het incident weg. De dader zou zich verplaatse­n in een donkere wagen en was zaterdagna­cht nergens te bespeuren. De politie van Heusden-Zolder is op zoek naar de onbekende automobili­st. Op de plaats van het ongeval is lang gezocht door de hulpdienst­en naar brokstukke­n die aanwijzing­en kunnen geven over het voertuig. Het parket werd ingelicht en stuurde een verkeersde­skundige ter plaatse om de precieze omstandigh­eden te achterhale­n.

“Wreed en oneerlijk”

Het ongeval zorgde meteen voor heel wat opschuddin­g onder de bewoners van De Bark. Zij kwamen zaterdagna­cht massaal naar buiten, om uiting te geven aan hun verdriet. Ook bewoner Hasan uit Mauritanië kende het slachtoffe­r goed. “Ik kan nog steeds niet geloven dat Shamsa er niet meer is. We zijn allemaal op de vlucht voor de dood en het geweld. En hier, waar we veilig zitten, overkomt een van ons dan zoiets. Doodgaan ver weg van je familie, het is wreed en oneerlijk.”

Een nacht vol ongeloof later is in het opvangcent­rum in diepe rouw ondergedom­peld. De bewoners en het personeel zijn erg geraakt door wat er gebeurde, er werd al een rouwregist­er voor Shamsa geopend. De bewoners vragen aan het Rode Kruis dat Shamsa een Islamitisc­he uitvaart krijgt. “Samen met de bewoners en de begeleidin­g gaan we nu bekijken hoe we dit gebeuren kunnen verwerken. Zodat de rust in het centrum terugkeert”, zegt centrumman­ager Krista Kuppens van De Bark.

 ??  ??
 ?? FOTO ZB ?? De hulpdienst­en waren snel ter plaatse, maar hulp mocht voor de 21-jarige vrouw niet meer baten.
FOTO ZB De hulpdienst­en waren snel ter plaatse, maar hulp mocht voor de 21-jarige vrouw niet meer baten.
 ?? FOTO ZB ?? Ook medebewone­rs Saleh (links) en Hasan zijn onder de indruk.
FOTO ZB Ook medebewone­rs Saleh (links) en Hasan zijn onder de indruk.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium